Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A még beoltatlanok száma jóval nagyobb probléma, mint a harmadik oltás: Duda Ernő, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós a Szeged Podcast ötvenkettedik adásában!
Szegeden 2021. július 30. 23:30

A még beoltatlanok száma jóval nagyobb probléma, mint a harmadik oltás: Duda Ernő, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós a Szeged Podcast ötvenkettedik adásában!

Kovács M. Norbert és Gedzo mellett ezúttal Bod Péter kollégánkkal kérdezzük a három szakembert a koronavírus-járvány legaktuálisabb kérdéseiről. De a közélet legaktuálisabb témáit sem hagyjuk szó nélkül az adás második felében. Sőt, programot is ajánlunk a következő hétre.

Hirdetés

Augusztus elsejétől kérhető Magyarországon a harmadik oltás, és ezzel mi vagyunk a világon az első ország, ami bárki számára lehetővé teszi a harmadik dózis felvételét a koronavírus-védőoltásból.

De vajon kinek van rá valóban szüksége, ki az, akinek nincsen, van-e olyan, akinek teljesen felesleges felvenni, és árt-e magának az, aki indoklatlanul veszi fel a vakcinát? Melyik típusú oltásra mivel lehet és érdemes ráoltani, mik azok, amiket nem érdemes keverni, jó-e, ha két Pfizer-után a harmadik is Pfizer, és mi a helyzet a Sinopharmosokkal, ha nem alakult ki náluk megfelelő védelem?

Egyáltalán miért van szükség a harmadik oltásra, mennyire kell félnünk a delta variánstól, és attól, hogy a jövőben újabb és újabb variánsok fogják keseríteni az életünket?

Mi a helyzet azokkal, akik még egyetlen oltást sem vettek fel, hogyan, milyen eszközökkel lehetne emelni az oltási hajlandóságot a legelutasítóbbak körében, és mi van azokkal, akik hamarabb kapnának egy golyót a fejükbe, mintsem, hogy beadassák maguknak vagy a gyereküknek a vakcinát? 

Kötelezővé lehet tenni a koronavírus elleni vakcinát? Ha igen, kiknek, mennyi időre, milyen formában és mi lehetne a szankciója annak, aki még így sem veszi fel?

Mire számíthatunk a járvánnyal kapcsolatosan a következő években? Milyen korlátozások lehetnek reálisak a védekezés során viszonylag magas beoltottság esetében egy-egy újabb hullámban?

Kik azok, akik a lehető legnagyobb védettséggel rendelkezhetnek jelenleg a vírussal szemben, és kialakulhat-e olyan állapot, amikor úgy szerzünk majd újra és újra védelmet a vírussal szemben, hogy azt már észre sem vesszük?

Ugye mennyi kérdés?

Na, hát ezekről mind beszélgettünk a téma három szakértőjével,

  • Duda Ernő virológus professzorral,
  • Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, genetikussal, valamint
  • Rusvai Miklós egyetemi tanárral, víruskutatóval, járványtani szakemberrel,

és ha ők hárman, hát mi is hárman: első alkalommal Bod Péter kollégánk is részt vett a beszélgetésben.

A tudósoktól való búcsúzást követően az adás végén aztán beszélgetünk még a legaktuálisabb közéleti, politikai témákról, és a gyermekvédelmi népszavazás, a kormány által emlegetett szexuális propaganda, valamint a Pegasus-ügy kapcsán elsősorban a felelősség kérdését feszegetjük.

Az adás legvégén néhány programot ajánlunk az előttünk álló hétre, valamint megbeszéljük, miért is lehet talán az év legmozgalmasabb hónapja számunkra az augusztus.

Hallgassa, aki úgy érzi, megéri!

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boldogkői Zsolt covid-19 Duda Ernő járvány koronavírus podcast Rusvai Miklós Szeged Podcast Bod Péter Gedzo Kovács M. Norbert AstraZeneca betegség BioNTech Deja Vu Fesztivál Forma–1 gyermekvédelem homofóbia homofóbtörvény Janssen-oltóanyag Janssen-vakcina kínai vakcina kutató lehallgatás Lewis Hamilton Moderna mozi népszavazás NER oltás oltásellenesség oltóanyag Orbán Viktor Orbán-kormány pandémia partfürdő Pegasus Pfizer programajánló propaganda Sinopharm Szegedi Ifjúsági Napok szexuális irányultság SZIN 2021 Szputnyik V Térzene program Thealter tudós tudósok vakcina Varga Judit világjárvány virológus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés