Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Balog József a Thealter-megnyitón: Téved, aki azt hiszi, hogy a színház róla, a pártjáról, a nemzetéről vagy a végtelen ostobaságáról szól
Művház 2021. július 30. 21:03 Forrás: Szeged Televízió

Balog József a Thealter-megnyitón: Téved, aki azt hiszi, hogy a színház róla, a pártjáról, a nemzetéről vagy a végtelen ostobaságáról szól


Hirdetés

„Ha valaki azt hiszi, komolyan mondom, hogy egy színházi előadás róla, a pártjáról vagy a nemzetéről szól, az ő végtelen ostobaságáról, akarnokságáról és zsarnokságáról, hát, az nagyon téved”

– ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 31. Thealter Fesztivált Balog József. Hozzátette:

„A színház tiszta, szabad és független, mint a Thealter. Olyannyira, hogy már állami támogatást sem kap”.

Így üzent többfelé is a Thealter pénteki megnyitóján elmondott rövid köszöntőjével Balog József. A szegedi független színházi találkozó művészeti vezetője szavait szánhatta a vajdasági előadást betiltó politikusoknak és akár magyar kollégáiknak is, de mindenkinek, aki hatalmával meg akarja félemlíteni a művészeket.

Míg korábban rendszeresen kapott államit támogatást a Thealter Fesztivál, áprilisban – harminc év után először – teljesen megvonták a működési támogatást a szegedi MASZK Egyesülettől. Az egyesület elnökét, Balog Józsefet viszont kitüntették Hevesi Sándor-díjjal. A támogatást teljesen megvonó és a díjat odaítélő grémiumok között ugyanaz a minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerepel.

Míg az Emberminisztérium egyik kuratóriuma szerint nem érdemel támogatást a Thealtert szervező MASZK Egyesület, a minisztérium másik kuratóriuma úgy látja, az egyesület elnöke még díjra is érdemes.

A fesztivál művészeti vezetője a péntek kora esti megnyitó után a Szeged Televíziónak azt mondta,

„mindenki játszani akar, mindenki itt akar lenni, ez a mi igazi támogatásunk, és valahogy mindenki itt akarta megmutatni, hogy min dolgozott. Ilyen típusú kínálat az egész országban nincs erről az évről. Ez most akár tudományosan is értékelhető lenyomata a magyar független színháznak”.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát a megnyitóról és a fesztiválról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balog József MASZK Egyesület megnyitó Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés