Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Elkezdődött a mindig hiánypótló Thealter: harmincegyedik alkalommal fesztiváloznak, még ha nem is támogatja őket az állam
Művház 2021. július 30. 19:48

Elkezdődött a mindig hiánypótló Thealter: harmincegyedik alkalommal fesztiváloznak, még ha nem is támogatja őket az állam

Csütörtökön is volt már előadás, de pénteken hivatalosan is elkezdődött a Thealter nemzetközi színházi fesztivál Szegeden.

Hirdetés

„Egyedülálló fesztiválról van szó, mert itt összegyűlhetnek a független színházi produkciók, ez az egyetlen ilyen típusú megmérettetés a számukra”

– mondta a Szeged Televízió Körút című műsorának Rihay-Kovács Zita, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezető titkára

Székely János Caligula helytartója című darabjával és Színháztudományi konferenciával kezdődött el a Thealter nemzetközi színházi fesztivál programja Szegeden. A kétnapos tudományos tanácskozáson a magyar független színházak egyik legfontosabb bemutatkozási fórumának számító fesztivál három évtizedes múltját, jelenét és jövőjét mutatják be a szakemberek. A szegedi bölcsészkaron szervezett konferenciát a hazai független színház elmúlt több mint száz évének történetéről és jelenéről szóló beszélgetés zárja.

Rihay-Kovács Zita szerint a konferencia és a fesztivál is mutatja, hogy mennyire fontos munkát végez a MASZK Egyesület harminc éve, ezért is érthetetlen, hogy miért nem kapott állami támogatást a rendezvény.

Jászay Tamás művészeti tanácsadó a Szeged Televíziónak a vajdasági betiltott Tanyafesztivál turnéjáról azt mondta:

„Olyan időket élünk, amikor a politika minduntalan úgy érzi, hogy jobban tudja, mire van szüksége a nézőnek. A politikának egyetlen dolga lenne: megfelelő alkotókörülményeket biztosítani, gondolok a pénzre, a megfelelő színházépületre, majd utána vegyen egy teljes árú jegyet a bemutatóra, és ott fejeződjön be ez a folyamat”

– magyarázta a művészeti tanácsadó. Jászay Tamás szerint a legrosszabb időket idézi, amikor valaki be akar tiltani egy előadást.

Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget. A programsorozat fő helyszíne ezúttal is a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete lesz, de játszanak még többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházban, a Grand Caféban, a Belvárosi Moziban és a Mars téri piacon is. Idén is a műfaji sokszínűség jellemzi a fesztivált: prózai előadást, táncprodukciót, bábszínházi darabot, monodrámát és versdrámát, több előadás után pedig beszélgetést is kínálnak a programban a Szegedre látogató nézőknek.

Nagyváradról jön A tigris

Péntek, szombat, vasárnap – sőt, itt a teljes program

A fesztivál nyitóelőadásaként pénteken este fél 6-kor a Régi Zsinagógában egy klasszikus, Shakespeare Ahogy tetszik című darabja látható. Az előadás Szilvay Máté diplomarendezése, szereplői a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színészszakos hallgatói. Szintén pénteken játsszák A Csókos Asszony Lovagjait, ami egy szabadkai szindikális operettgála, valamint az ESZME előadásában a Kacsa, Halál, Tulipán.

Szombaton a Soltis Lajos Színház Mielőtt meghaltál című ifjúsági dráma, ami panelrengetegben nevelkedett lányokról és fiúkról szól. Játsszák még a Dogville-t, ami egy remek filmes átirat Lars von Trier után „elszabadultan”, a Kosztolányi Dezső Színház társulatának előadásában, valamint a Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém című darabot, amit Nézőművészeti Kft. nevű társulat mutat be. Szintén szombaton Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című remekművét is láthatja a közönség.

Vasárnap a RÉV Színház produkciójával indul az előadások sora, ez a Világgá, majd a Kosztolányi Dezső Színházból érkezik A három nővér, a Stúdió K Színház előadásában látható a Nero.

A Thealter hagyományosan bemutatkozási lehetőséget kínál a pályájukat kezdő művészeknek éppúgy, mint a meghatározó hazai és határon túli független társulatoknak.

Simkó Beatrix–Jalonen Jenna: Long time no see! című kortárstánc hétfőn, 19 órától a Thealteren

A rendezvény különleges színfoltja a Dinnyeköztársaság című magyar-német művészeti projekt, amely során az alkotók a nagy múltú békési dinnyetermelő térség – Nagykamarás, Medgyesegyháza – lakosaival hoznak létre egy kollaboratív színházi előadást, amely a helybéliek személyes – Szegedig vezető – történetein és élethelyzetein keresztül mesél a dinnyetermelés és -értékesítés kihívásairól. A közös munka első eredményeit a fesztivál keretében, a Mars téri piacon mutatják be, ahol a programsorozat záróhétvégéjén egy különleges, a dinnyeárusítást művészeti installációval és közösségi programokkal ötvöző standot működtetnek, amely a piac zárása után a szabadtéri előadás díszletévé alakul.

A fesztivál záróelőadása a Nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának produkciója lesz: A tigris című darabot Gianina Carbunariu egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján írta, egyszerre mutatva meg különböző nézőpontokat és azok fonákját.

Nézze meg a beszélgetést Rihay-Kovács Zitával és Jászay Tamással a Szeged Televízióban!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alternatív színház fesztivál MASZK Egyesület régi zsinagóga Thealter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés