Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden 4 önjáró trolival és 8 elektromos autóbusszal bővül a közösségi közlekedés
Szegeden 2021. július 30. 14:49 Forrás: MTI

Szegeden 4 önjáró trolival és 8 elektromos autóbusszal bővül a közösségi közlekedés

A Zöld Város projektbe jól illeszkedik a tömegközlekedés környezetbarát korszerűsítése is. Nem véletlenül bővült és újult meg az elmúlt évek során a város elektromos közlekedése. Hamarosan újabb korszerű járművek állnak forgalomba Szegeden.

Hirdetés

Megszületett a döntés a Zöld busz program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így

hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított programban önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőhelyek kialakítására.

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban megkezdődik, így 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben.

Ezekből a járművekből 8 elektromos autóbusz és a 4 önjáró trolibusz Szegeden áll majd forgalomba.

Az elektromos járművek magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítanak majd, és ami a legfontosabb zajterhelésük alacsonyabb hagyományos társaiknál, károsanyag-kibocsátásuk pedig nulla, magyarán működés közben nem szennyezik a közvetlen környezetüket – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

A beszerzésük hozzájárul a szegedi levegő minőségi javulásához, élhetőbb környezetet biztosítva az itt lakóknak.

Székesfehérváron 12, Győrben 13, Zalaegerszegen 11, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden 8, a budapesti agglomerációban pedig 40 új, elektromos, szóló, azaz nem csuklós autóbusz állhat forgalomba. 

A Zöld Busz Program az autóbuszok beszerzését legfeljebb 80 százalékos, míg a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítését legfeljebb 60 százalékos hozzájárulással támogatja. A program azért nagyon fontos, mert így az érintett városok – köztük Szeged – legidősebb, elavult környezetvédelmi besorolású motorokkal szerelt autóbuszait nem hagyományos, dízelüzemű járművekre, hanem korszerű, a jövő technológiáját képviselő zöldautóbuszokra cserélhetik.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a pályázati eredményhirdetés kapcsán elmondta:

„A fenntartható, zöldebb közösségi közlekedéssel kapcsolatos terveink a mai nappal a megvalósítás szakaszába lépnek, és ezzel új korszak kezdődik a hazai autóbuszos személyszállításban. A most elnyert támogatásnak köszönhetően Európában egyedülálló elektromosautóbusz-flottával szolgálhatjuk utasaink kényelmét úgy, hogy közben környezetünk védelme terén is jelentős előrelépést teszünk. A Volánbusz biztonságos és kényelmes szolgáltatása a zöldbuszok érkezésével a fenntarthatóság irányába halad, ezzel pedig még vonzóbb alternatívát kínál az egyéni közlekedéssel szemben nagyvárosainkban, valamint a főváros vonzáskörzetében. Aki minket választ utazásaihoz, jól választ, és sokat tesz környezetéért is, hiszen a 100 e-busz 5071 tonnányi szén-dioxid-megtakarítást jelent évente a legnagyobb környezeti ártalomnak kitett városokban és a budapesti agglomerációban”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: autóbusz Innovációs és Technológiai Minisztérium tömegközlekedés trolibusz Volánbusz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés