Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 30. 12:43

Emberéletre veszélyes fekete nyárfákat vágtak ki a Partfürdőn

Képriport
Hat fa bármikor kidőlhetett volna, úgy el volt korhadva a törzse, hét fánál koronakönnyítést végeztek, így azokat nem kellett még kivágni.

Hirdetés

Fát kivágni sosem öröm, de van, amikor muszáj. A Partfürdőn most muszáj volt, ezért:

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Lajkó Bendegúz városi erdész elmondta, hét fát koronaredukcióval meg lehetett menteni a kivágástól:

– A fának azokat az ágait vágtuk csak le, amik félő volt, hogy leszakadnak. Így könnyebb lett a koronája, és nem kell attól tartani, hogy egy nagyobb vihar után esetleg tragédiát okoznak a leszakadó faágak.

A fekete nyárfákat hét–tíz nap alatt vágják ki, illetve könnyítik meg a koronáikat. A tuskókat is kimarják a földből ott, ahol szükséges. A kivágandó fákat az erdészek daruval bontották le. Szinte mindegyik fekete nyárra igaz, hogy gyökérkorhadás miatt betegedtek meg. Amikor a lapos taplógomba megjelenik a törzsön, akkor biztosak lehetünk abban, bármennyire is szép, nagy a fa, az már beteg, és csak idő kérdése, mikor dől ki. A gyökérkorhadás idővel továbbterjed, megjelenik a nyárfa törzsében is. Ez azért különösen veszélyes, mert nem látszódik, egészségesnek tűnik a növény az átlagembernek, csak a kivágás után lesznek láthatók az üregek a törzsben.

Kolonics Erika, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, ősszel, amikor szezonja van a faültetésnek, akkor az erdészekkel közösen pótolják a Partfürdőn a most kivágott fákat. Jön a Déja Vu Fesztivál, jön a Szegedi Ifjúsági Napok, egyre többen nyaralnak a Partfürdőn, az ő biztonságuk érdekében ki kellett vágni a beteg növényeket.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fakivágás Kolonics Erika partfürdő Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. Lajkó Bendegúz fekete nyár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés