Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 30. 11:47 Forrás: Szeged Televízió

A száraz kukorica miatt magas a búza ára

Csongrád Csanád megyében már befejeződött az aratás, de az ország többi részén is a vége felé tart. A meleg, száraz időben gyorsan haladtak a kombájnok. A termés mennyisége és minősége is közepes, az árak viszont magasak. Ez a gazdáknak jó hír az állattartóknak kevésbé, ugyanis a takarmányok is drágák.

Hirdetés

Ma már nem találkozunk kombájnokkal Szeged környékén, mindenhol csak tarlókat találunk. A gabonafélék aratása befejeződött. A meleg száraz időben hamarabb beérett a búza, az árpa vagy a rozs, és mivel nem volt eső, ez sem hátráltatta a betakarítást. Egy nagy helyi agrárvállalkozás 1000 hektárján 10-12 nap alatt végzett, a termés egy részét már el is adta, a másik fele raktárakban van.

Sáringer Sándor, a Karotin Kft. ügyvezetője elmondta, náluk az árpa gyönge termésátlagot produkált, főleg az aszály miatt. A búza termés sokkal jobban alakult, 7 tonna feletti termett hektáronként, azonban a minősége nem túl jó.

A gazdák mégse szomorkodnak. Aratás idején a felvásárlási ár esni szokott, idén ez azonban nem következett be. A takarmánybúza kilójáért 65-66 forintot is megadnak, a malmi pedig a 70 forintot is megközelíti már. Esésre nem, de némi emelkedésre még lehet számítani, ezért aki tudja tárolni a terményét, az még jobban járhat.

Más megyékben, ahol több volt a csapadék még magasabb termésátlagok is vannak, és ott még nem is fejezték be az aratást.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta az országban nagyon vegyesen alakultak a termésátlagok, sajnos a tavaszi időjárás nem kedvezett a gabonáknak. Hozzátette, a búzából már csak kisebb területen aratnak, kevés van még lábon, a zabból azonban majdnem a fele még a gépekre vár.

A mostani erős aszály komoly károkat okozott a kukoricában, ezért ott alacsony termésátlagokra számítanak. Ezért viszont nagy az igény a magyar gabonára itthon és külföldön is, ami a búza és az árpa árát tartósan magasan tarthatja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aratás búza kukorica
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés