Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 30. 09:32 Forrás: koronavirus.gov.hu

Megjelent a közlöny, az egészségügyi dolgozóknak kötelező beoltatni magukat

A mai napon megjelent a Magyar Közlöny, amelyben olvasható az a kormányhatározta, amely előírja az egészségügyi dolgozók kötelező oltás felvételét.  A rendelet szerint nem dolgozhat olyan ember az egészségügy meghatározott területén, aki nem kapott védőoltást.

Hirdetés

Magyarországon az oltási program az egészségügyi dolgozók oltásával indult tavaly december végén, túlnyomó többségük fel is vette a koronavírus elleni oltást, csak kevesen maradtak, akik még nem oltották be magukat. Nekik most rendeletben tette kötelezővé a kormány az oltás felvételét, az egészségügy bármely területén dolgozzanak is, beleértve az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat, a betegszállítókat, és a magán egészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozókat is.

Emellett az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak, például az idősotthonba bejáró orvosoknak is.

A még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak legkésőbb szeptember 1-ig fel kell venni az oltás első dózisát. Az egészségügyi szolgáltatók nem hozhatnak létre új jogviszonyt olyan egészségügyi dolgozóval, aki nem veszi fel az oltást és meg kell szüntetni a jogviszonyt azzal az egészségügyi dolgozóval, aki megtagadja az oltás felvételét.

A munkáltató kötelezheti az egészségügyi dolgozóját arra, hogy igazolja a védőoltás felvételét, illetve arra is, hogy a védőoltást a határidőig felvegye, vagy az oltás alóli mentességet megalapozó orvosi szakvéleményt bemutassa.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: koronavírus oltás egészségügyi dolgozó kötelező oltás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés