Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 30. 11:03

Szegedről nézve hogyan fest a Fudan egyetem problémája? – Ceglédi Zoltán jegyzete

Sőt, minek látja Debrecen, Pécs, Győr a kínai egyetem és a magyar kollégiumi férőhelyek ferencvárosi csatáját? De tovább is gombolyíthatom a kérdést: mi az Egyesült Ellenzék másik nagy, de deklaráltan nem fővárosi kampánytémája?

Hirdetés

Pár napja arról érdeklődtem a Facebook-oldalam követőitől, hogy szerintük a kormány, illetve az ellenzék által bejelentett népszavazási kezdeményezések közül melyik valósulhat meg a jövő tavaszi választások előtt.

Jelen cikk írásakor a 127 hozzászólásból 3 állítja, hogy az ellenzéki kérdésekről (is) szavazhatunk még ebben a ciklusban. Ez utóbbi kezdeményezés része a Fudan egyetemről szóló kérdés is. Természetesen a Facebook-kérdésemre adott válaszokból csak annyira lehet következtetéseket levonni, mint azokból a „kutatásokból”, amelyek mindig a megrendelő pártnak lejtenek.

Fudan kapcsán szeretném az evidens részeket gyorsan átpörgetni. Igen, az úgynevezett Diákváros kollégiumaiban a Budapesten kívüli Magyarországról érkező tanulók laknának. Igen, a kínai egyetemre szánt brutális hitel a magyar költségvetést terhelné, így minden magyart érintene. Ezek az általános érvek fővárosi újságíróktól és politikusoktól azt alátámasztandó, hogy miért a Fudan-ügy a hamarjást exponenciálisan berobbanó választási kampány ellenzéki faukettese. Ehhez képest persze jóval árnyaltabb a valódi kép. Az, hogy milyen létszámú kollégium-komplexum épülne Budapesten, jövő tavaszig közvetlenül nulla darab szegedi választót érint. A távoli jövőben pedig azokat a szegedi fiatalokat, akik továbbtanulnak, de nem Szegedre és nem is más vidéki egyetemre mennek, hanem Budapestre, és ott is kifejezetten olyan egyetemre veszik fel, amelynek vidéki tanulóit a Diákvárosban helyezik el, de a Fudan miatt csökkentett kollégiumi létszámba pont ő már nem fér bele. Szintúgy gond, hogy tetemes lehet a Fudan-hitel, de ne általában osztogassuk el lakosságszámmal, ha konkrétumokat ígérünk, hogy mondjuk meg, hogy Kiss Jolán a Kárász utca 2/B-ből pontosan milyen formában és mikor fizeti ki a rá eső részt.

Félreértés ne essék: magam egyértelmű támogatója vagyok a kollégiumok (és bérlakások!) építésének, és egyértelmű ellensége a kínai hitelfelvételnek. Csak épp a politikai kommunikációhoz is értek, ezért merem állítani: Fudan a nyilvánosságban javarészt a fővárosi elit ügye, az erről kezdeményezett ellenzéki népszavazás megvalósításának pedig reménye, így mozgósító ereje roppant kevéske. Egészen biztos vagyok abban, hogy a tájékozott szegediek is értesültek róla, hogy igen, Karácsony Gergely Pesten erősen küzd a kínaiak első európai egyeteme ellen – de ugyane szegediek, békéscsabaiak, szarvasiak személyes politikai agendájukban nem Fudant rakják az élre.

Mindeközben pedig az Egyesült Ellenzékben csak föl kéne merüljék, hogy az előválasztásnak és saját kampányuknak is jót tenne, ha megfordítanának egyes folyamatokat, azon igyekezve, hogy végre a fővároson kívüli magyar világ termékenyítse meg a Budapestről irányított ellenzéki kommunikációt. Itt lehetne és kellene is versenyezni a Fidesszel, Orbán Viktor ugyanis nagyot hibázott. Azzal, hogy a megyei sajtó befoglalásával a központi kormánypropaganda parodisztikus helyi papagájait alkotta meg, azzal, hogy egyirányúsította a forgalmat, egyben el is vesztette a lehetőséget, hogy ebből az helyi elérésből autentikus központi tartalom születhessen. Minden címlapon ugyanazzal a képpel ugyanaz a miniszterelnöki rádióinterjú feszít, a központi admin által vitt Facebook-oldalakon ugyanannak a celebnőnek a mellei ringatóznak Bács-Kiskuntól Győr-Moson-Sopron megyéig.

Erre nem adekvát válasz a fővároson kívül „megkampányolhatatlan” Fudan-kérdést tolni vidékre, pláne úgy, hogy minimális esély van arra, hogy akár a népszavazás, akár az építkezés a választásokig érdemben haladjon bármit is. Ehelyett most kellene felvenni az Egyesült Ellenzék kiemelt kampánytémái közé legalább 2-3 olyan ügyet, amely deklaráltan nem a fővárosi belső kerületeiben közvetlen élmény, hanem más város, más megye, más tájegység lokálisan meghatározott, de országosan releváns problémája. Bármi, sőt, minél több, annál jobb. Hidak, határok, szomszédság, agrárium, ezer ügy lehet. Sőt, gyakran van is, de mindig csak villanásnyi és az uborkaszezonban, mint a nyaranta pár hétre föl-földobott Balaton-kérdés. Keressenek, tárjanak fel és építsenek be ilyen ügyeket! Továbbra is azt állítom ugyanis: a Fudan egyetem ellen kampányolva a kormányváltáshoz szükséges, Budapesten kívüli szavazók érdemben nem aktivizálhatók. Paradox módon ez lenne pártpreferenciától függetlenül mindenki érdeke, ugyanis az egy szegedi fideszesnek se jó, ha az egyik egy pesti kínai egyetemről, a másik meg Soros Györgyről akar vitázni, míg mondjuk a Tiszáról senki.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest Ceglédi Zoltán felsőoktatás Fudan jegyzet Kína vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés