Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 29. 20:12 Forrás: napi.hu

Augusztus végén súlyosbodni fog a járványhelyzet hazánkban is

Egyes szakértők szerint úgy egy hónap múlva eléri Magyarországot is a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A folyamatot az iskolakezdés még jobban fel fogja gyorsítani és elkerülhetetlennek látszik újabb korlátozások bevezetése.

Hirdetés

Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője Népszavának elmondta,

a tavalyi évhez hasonlóan az augusztus 20-ai hosszú hétvége után várható a koronavírus fertőzöttek számának emelkedése.

Jelenleg hazánkban 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Két hete az esetszám napi 40 körül ingadozott, most pedig 80 körül alakul. Az előrejelzések szerint augusztus 20. körül már napi 250 eset várható.

Más országokban lezajlott folyamatokat figyelve a negyedik hullámot elsősorban két tényező gyorsítja fel. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyek. Ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában. Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan.

A másik az iskolák. Nagy-Britanniában a hullám akkor indult be, amikor május 19-én a kormány eltörölte az iskolákban a kötelező maszkhasználatot. A járvány az elmúlt napokban gyors csillapodásba váltott, ami az ottani tanév végével (július 23.) hozható kapcsolatba.

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva hazánkban a megbetegedések száma néhány nap leforgása alatt megtízszereződhet és a napi néhány ezres nagyságrendbe emelkedhet. Az iskolák nyitása tovább gerjeszti majd a folyamatot, aminek következtében már szeptember közepén többezres napi esetszámokra számíthatunk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: delta variáns járvány koronavírus megbetegedés negyedik hullám
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés