Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 26. 20:40

Bod Péter: Ha van gyalázat, hát ez az! Ezért kár volt rendszert váltani

Odajutottunk el, ahonnan elindultunk diktatúrából a demokráciába tartva. Az államhatalom saját önkénye szerint megfigyeli állampolgárait. A Pegasus-ügy mindezt a villámfény élességével mutatja meg. VÉLEMÉNY.

Hirdetés

A Pegasus-botrány kipattanása óta eltelt most már több mint egy hét alatt nyilvánvalóvá vált, hogy nagy biztonsággal kijelenthető: döntő módon fedheti a valóságot azoknak az európai és nem európai lapoknak a közös oknyomozása, amelyek együttesen tárták fel, hogy a tizenegy ország, közük Magyarország megvásárolta és alkalmazta az okostelefonokra telepíthető izraeli kémszoftvert.

Az elmúlt egy hétben a magyar kormány nem cáfolta, hogy megvásárolta a Pegasus nevű szoftvert. Figyelemre méltó, hogy az utóbbi napokban a rendkívül kelletlenül nyilatkozó tíz kormányzati személy tizenegyféle dolgot állított a botrányról. A Fidesz igencsak katonás kommunikációjában ez több mint feltűnő. A zavarodottság jele.

Az ügy egyik leggyomorforgatóbb része, és erről az elmúlt napokban keveset beszéltük, hogy a nemzetbiztonsági megfigyelésre vonatkozó szabályozást olyan módszeresen puhította fel a Fidesz az elmúlt tizenegy évben, hogy könnyen elfordulhat, hogy politikai megrendelésre úgy figyelhetnek meg ebben az országban embereket, hogy az jogszabályba nem ütközik.

Ez nem az önkényuralom előszobája, ez maga az önkényuralom. És visszacsatolva az előző gondolatmenethez: vegyük számításba, hogy az ilyenfajta lehallgatásokra, megfigyelésekre módszeresen, éveken át készülődött ez a most regnáló hatalom, közismertebb nevén az Orbán-kormány. Ha van gyalázat, hát ez az!

A valaha demokratának indult „fiatal demokraták” nem egyszerűen kiüresítették saját pártjuk elnevezését (bár önmagában ez sem csekélység), hanem a történelem kerekét visszaforgatták annak a diktatúrának az időszámításába, amelynek bevett és elfogadott módszere volt a vélt vagy valós politikai ellenfelek megfigyelése.

Szándékosan nem azt írtam, hogy törtvénytelen megfigyelése, mert a proletárdiktatúra a maga pőreségében nem hazudta magát sem demokráciának, sem jogállamnak. Ellentétben a rendszerváltás után magyar állammal, és az egymást váltó kormányokkal. Ez sem kis különbség, és ezzel nem a Kádár-rendszert akarom védeni. 

Az állampolgárt éppen az államtól és az állam túlhatalmától akartuk megvédeni, amikor a politika magyarországi kerekén fordítottunk egyet. Kimondott célja és törekvése volt ez a hazai rendszerváltásnak, hogy politikai alapon senkit nem figyelhet meg egyetlen erőszakszervezet sem. Hogy nincs az a politikai akarat és hatalom, amely nem bűnüldözésre használja a titkosszolgálati eszközöket.

Játsszunk el egy pillanatra azzal a gondolattal, hogy mi van akkor, ha a Pegasus-ügy politikai értelemben fordított felállásban pattan ki. Nem a Fidesz által irányított állam és titkosszolgálat figyelne meg, hanem őt figyelnék. És ez kiderülne. Túlzás nélkül: Budapest lángokban állna. Ha a 2006-os zavargásokra gondolok, akkor ez viszonylag realista forgatókönyv, és nem a valóságtól elrugaszkodott képzelődés. 

Sok minden vár ránk az elkövetkező években. Ha a Fidesz bukik, azért, ha hatalom marad, azért. A két lehetséges forgatókönyv aligha hasonlít egymásra. Vagy politikusok kerülnek előzetes letartóztatásba vagy újságírók.

Két merőben más történet.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés