Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 26. 19:54

Már tizenhárman fulladtak bele idén a Balatonba

Kicsit sem jó adat: tavaly egész évben csak nyolcan.

Hirdetés

A vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, ennek is köszönhető, hogy senki nem vált viharos időjárás áldozatává, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban

– közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfőn. Horváth László hangsúlyozta, ez a szám magasabb, mint a tavalyi egész évi volt, akkor 8 ember halt meg a tóban.

Az eddigi halálesetek többsége nagy melegben, partközelben, kis vízben történt; idős emberek lettek rosszul, vagy a nem megfelelő úszástudás és a vízbiztonság hiánya vezetett tragédiához.

A legutóbb, vasárnap délután egy testvérpár fulladt bele a Balatonba, a 13 és a 17 éves fiú az alsóbélatelepi strandon fürdőzött matracokkal.

Az MTI információi szerint a fiúk a családjukkal már többször fürdőztek a Balatonban, és valamilyen szinten tudtak úszni. A kapitány az esettel kapcsolatban annyit közölt, többhetes, közigazgatási eljárás keretében zajló vizsgálat fogja kideríteni, mi okozhatta a kettős tragédiát.

Horváth László rendkívül fontosnak nevezte, hogy mindenki fogadja meg a vízirendészetnek a rendőrség honlapján elérhető tanácsait, amik között a legfontosabb, hogy

senki ne menjen egyedül a vízbe, főleg a legmelegebb órákban, amikor egy egyszerű rosszullét is könnyen végzetes lehet.

A vízirendészet és a vízimentők folyamatosan hangsúlyozzák azt is, hogy mennyire fontos a mentőmellény használata. „A gondoskodás nem a vízparton kezdődik. Már egészen olcsón lehet praktikus mentőmellényeket vásárolni!” – hangsúlyozta Horváth László.

Szombaton kora este egy 10 éves kislány tűnt el a Balatonban a SUP deszkájával, neki szerencséje volt. A balatonföldvári körzeti megbízott a strandtól a part mentén egy kilométerre elsodródva a vízben talált rá a rémült, kimerült gyerekre, akin nem volt mentőmellény – tette hozzá a kapitányság vezetője.

A balatoni vízirendészet azt kéri, hogy ha a Balatonban bárki bajba jut vagy bajba jutott embert lát, akkor hívja a 112-es segélyhívót vagy az 1817-es ingyenes vízi segélyhívó számot.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: 112press.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balaton fulladás fürdőhely vízbefulladás vízimentők
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés