Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 25. 10:05 Forrás: Szegedi Tükör

Hatalomváltást vagy demokráciát? – Lakner Zoltán jegyzete

Egy év múlva ilyenkor már túl leszünk a választáson, amely mindenképpen megváltoztatja az életünket.

Hirdetés

Ha Orbán marad, akkor megtudjuk, milyen a végképp végtelenített, magát mindenben igazoltnak tekintő NER, amely sietve bosszút áll azokon, akik veszélyeztették a hatalmát.

Ha viszont kiderül, hogy a Fidesz voksokkal legyőzhető, akkor 2022 nyarán már hivatalban lesz az a kormány, amelyet nem Orbán Viktor vezet. Valami fogalmat már arról is alkothatnánk jövő júliusra, hogyan lehet kormányozni a rezsim maradványai és örökül hagyott aknái között szlalomozva.

Én személy szerint semmire sem vágyom jobban a magyar közéletet illetően, mint egy olyan választásra, amely nem a jó és a rossz küzdelme, nem élet-halál harc. Egy olyan látogatásra a szavazókörben, amikor a tét csupán az: ki kormányozzon. Amikor az emberek azt gondolják, az sem tragédia, ha nem a saját választottjuk kerekedik felül.

Talán nem kell különösebben ecsetelni, hogy jelenleg ezzel ellentétes a helyzet, és a 2022-re majdan bizonyára ráaggatandó jelzők, miszerint történelmi, sosem látott téttel bíró, életünket meghatározó választás, szóval ezek mind igazak lesznek.

Mielőtt nagyon megsajnálnánk magunkat, és a kiömlött tej is sóssá válik belesírt könnyeinktől, jelezni illik, hogy ez persze világtrend. Másutt is polarizálódik és egyre feszültebbé, kiélezettebbé válik a politikai versengés, gyakran háttérbe szorulnak a programok az ideológiai és identitáspolitikai küzdelmek mögött. Csapatostul szaladgálnak mindenütt a hagyományos értékek helyreállítását hirdető, valójában teljesen gátlástalan politikai szerencselovagok, akik bármely társadalmi érték és demokratikus intézmény szétverésére vállalkoznak a hatalom érdekében.

Ettől kezdve az a kérdés, jöhet-e, vagyis jöhet-e máris egy demokratikus hullám, amely visszaszorítja az új undokokat, akik nagyon megtanulták a huszonegyedik századi média terepét, és hol szappanoperává, hol valóságshow-vá alakítják a politikai küzdelmet. Velük, az ő korszellemhez illeszkedő működésükkel szemben kellene programokról, intézményekről, jogokról, azon kívül pedig együttműködésről és kormányképességről beszélni.

A hazai ellenzékre nem kisebb feladat vár, mint annak bizonyítása, hogy ha Magyarország lehetett az antidemokratikus hullám példaországa, akkor most – harminc évvel a szocializmus összeomlása után – ismét lehet a demokratikus hullám mintája is. Olyan hely, ahol egy hosszú tekintélyelvű epizódot követően hatalmát veszti az önkényuralom, és a demokrácia nemcsak visszatér, de jobb minőségben éled újra, és erős garanciákkal bástyázzák körbe. Beleértve a jogszerű igazságszolgáltatást is, arra való figyelmeztetésként, hogy aki kizárólagos hatalomra tör, és ennek örve alatt zsebre vágja az ország vagyonát, az nem távozhat büntetlenül. Máskülönben újra megpróbálja.

Az igazi nehézség azonban csak ezután következik. Annak kell ugyanis kiderülnie, hogy tudunk-e egyáltalán demokráciában élni.

  • Elviseljük-e az ellenvéleményt, a vitát, az egyeztetést és egyezkedést?
  • Elfogadja-e a hatalom a saját korlátait?
  • Tudni fogja-e a többség, hogy nem tehet meg mindent?
  • Tekintélyt szerezhet-e egy nem tekintélyelvű vezető?
  • Ha egy év múlva egy megváltozott országban élünk, akkor persze az új kormánynak rengeteg bizonyítanivalója lesz, de nekünk közben saját magunkkal is szembe kell néznünk: csak hatalomváltást akartunk, vagy demokráciában szeretnénk élni?

Ha csak a hatalomváltás a cél, akkor nagyon könnyen találhatjuk magunkat ismét a demokrácián kívül.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ellenzék előválasztás jegyzet Lakner Zoltán Orbán Viktor Szegedi Tükör választás 2022 vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés