Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nándorfehérvárra emlékeztek a Mátyás téren: Szegedről 565 éve indultak magyar csapatok, a világra szóló diadal helyszínére
Szegeden 2021. július 24. 17:15

Nándorfehérvárra emlékeztek a Mátyás téren: Szegedről 565 éve indultak magyar csapatok, a világra szóló diadal helyszínére

Képriport
Van azért valami különleges akusztikája, ha a nándorfehérvári diadalra emlékező szegedi ünnep közben délben megkondul az alsóvárosi templom harangja. Ott jártunk.

Hirdetés

Idén a tavalyi kényszerű szünet után tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Mátyás téren a Nándorfehérvári emléknapot. A rendezvény valójában kétnapos, mert pénteken a dómnál található látogatóközpontban harangtörténeti konferenciát rendeztek.

A szombati nap a látványosságé volt. Az emléknap részt vevői a délelőtt a Klauzál téren gyülekeztek, hogy onnan a Dugonics tér, a Szentháromság utca értésével vonuljanak a Mátyás térre.

A zenészek, dobosok és zászlósok vezette menet megérkezése után a látványosságok sorát szegedi Pavane Történelmi Tánccsoport zászlósainak bemutatója nyitotta. Őket a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület követte tánc- és ruhabemutatóval.

Az egyesület az 1430 és 1490 közötti magyarországi táncok és ruhák hagyományőrzését tekintik feladatuknak. A ruhabemutatót szakszerű magyarázat kísérte, és ebből kiderült, hogy régen hasonlóan a mai időkhöz hasonlóan nemhez és korhoz igazodott a ruhaviselet. 

A legnagyobb különbséget a mával összehasonlítva az lehet – hangzott el, hogy a természetes színező anyagokat használtak, amelyek gyorsabban és könnyebben fakultak, mint a ma használatos színezők. A táncok kapcsán megtudhattuk, hogy a reneszánszban viszonylagos élességgel elváltak egymástól az udvari és a paraszti táncok. Ez a különbség az idő előrehaladásával egyre jobban elmosódott.

Még több kép a nyitóképre vagy ide kattintva látható (fotók: Szabó Luca)

Alapos leckét kapott középkori fegyverismeretből a több száz fős közönség a szintén szegedi Oroszlánszív Lovagrendtől. A 2008-ban alakult, Nagy Gábor vezette csapat a 14. század hagyományőrzésével foglalkozik.

A szombati bemutatójuk kapcsán emlékeztetett rá, hogy 565 éve innen, az Alsóvárosi templom mellől indultak magyar csapatok az ostrom előtt álló nándorfehérvári erődítmény megsegítésére. A védőknek tízszeres túlerővel kellett szembenézniük, és a világ akkori legerősebb tüzérségét felvonultató oszmán haddal. 

Olyan hajítófegyvereket mutattak be, mint a kelevéz, a hajítóbárd. Mellette különböző íjakkal ismertették meg a publikumot, elemezve, azok erősségeit és gyengeségeit.

A Nándorfehérvári emléknap szombati eseményei egészen 21 óráig tartanak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: családi nap Mátyás tér megemlékezés a nándorfehérvári diadal emléknapja
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés