Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 23. 22:49

Azt gondolta, hogy Nyugaton csak úgy átoperáltathatja magát egy kiskorú? Hát, nem!

A 444.hu megnézte, valóban igaz-e, amit Orbán Viktor állít, miszerint Nyugaton sorra csinálják a nemátalakító műtéteket kiskorúaknak.

Hirdetés

Az unió nyugati felének országait vizsgálva arra a megállapításra jut a 444.hu, hogy sok esetben szigorúbb a nemváltás szabályozása, mint Magyarországon.

Az Orbánék Pegasus-ügyéről vagy lehallgatási botrányáról a figyelmet elterelni szándékozó népszavazás utolsó kérdése így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”.

A lap arra hívja föl a figyelmet, a magyar miniszterelnök hiába állítja azt, hogy „Nyugat-Európában már állandósult” az ilyesmi, ez nem igaz. Állandósult, olyan értelemben, ahogy Magyarországon is: vannak „állandó” jogszabályok, ezek viszont a legtöbb esetben nem kevésbé szigorúak a magyarnál, sőt. Ha az „állandósult” alatt a gyakoriságra utalt Orbán, akkor az viszont egészen biztosan nem igaz, nincs tömeges nemátalakítás a hanyatló Nyugaton sem.

Ez ugyanis egy bonyolult orvosi, pszichiátria folyamat, amit szorosan szabalyoznak ott is – írja a 444.hu.

Hormonkezelés: 3 országban érhető el 16 éves kortól

Hormonterápiát 3 országban engednek 16 éves kor fölött önállóan, a szülők engedélye nélkül meghozott döntéssel: Máltán, Hollandiában és Írországban, 5 országban egyértelműen 18 év a korhatár, viszont 20 országban – köztük Magyarországon – nincs korhatár, ott az orvosok döntenek, de szinte mindig csak 18 év fölött engedélyezik.

Nemátalakító műtét: 2 országban érhető el 16 éves kortól

Nemátalakító műtétet 2 országban engedélyeznek 16 éves kor fölött, Máltán és Írországban, 13 országban 18 év fölött, a maradék 13 országban pedig nincs konkrét korhatár. Magyarországon sincs.

Ilyen értelemben a magyar jogszabályok tehát akár azt is megengedik, hogy egy 16 éves fiatal hormonkezelést vagy nemátalakító műtétet kapjon a szülei engedélye nélkül.

A lap hozzáteszi: nem elsősorban jogi kérdésről van szó, hanem orvosiról. A 444.hu egy példát is bemutat, Vay Blanka 30 éves elmúlt, amikor tranzíción esett át Németországban. Másfél évig az új, választott neme szerint kellett élnie, közben hormonterápiát kapott, pszichiáterhez kellett járnia, és csak ezután engedélyezték neki a műtétet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: homofóbia népszavazás Orbán Viktor Orbán-kormány nemátalakító műtét tranzíció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés