Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Olyan indiai vírusváltozatot talált egy szegedi labor, amit eddig csak huszonegy alkalommal jelentettek a világon
Szegeden 2021. július 24. 20:50 Forrás: Szeged Televízió

Olyan indiai vírusváltozatot talált egy szegedi labor, amit eddig csak huszonegy alkalommal jelentettek a világon

Magyarországon élő külföldi állampolgároknál találta meg a koronavírus egyik ritka indiai változatát az Avidin Kft. a szegedi laborjában.

Hirdetés

A koronavírus indiai változatának egy rendkívül ritka variánsát mutatta ki néhány magyarországi mintában az Avidin Kft. szegedi laboratóriuma. A mutáns pontos neve: B1.617.2.156/157, ez az indiai delta variánsnak egy altípusa, amiben a 156/157 aminosav változott meg. A cég egyébként a fertőzésszám lassú emelkedését méri, ami utalhat a negyedik hullám közeledésére.

Az Avidin Kft. a járvány kezdete óta végez tömeges teszteket nagy cégek számára. Az elmúlt hetekben mindössze napi 1-2 fertőzöttet találtak, ami megfelelt a tavaly nyári szintnek. Ezen a héten azonban kissé megemelkedett az esetszám, napi 10-15 új pozitív mintát fedeztek föl. 

Négy napja például 16 esetet találtak, a minták két helyről, Veszprémből és Budaörsről származnak. Előbbi városból 10, utóbbiból 6 páciens mintája lett pozitív. Ezekről annyit lehet tudni, hogy egy-egy gócpontról van szó.

Csütörtökön 2 nagyon ritka indiai vírusvariánst is kimutattak.

„Mivel eddig még nem detektáltunk indiai mutánst, ezért alaposabb szekvenálásnak vetettük alá. Ez azt jelenti, hogy betűről betűre meghatároztuk a DNS egy részét, amiből ki lehet deríteni, hogy milyen variánsról van szó.

„Egy olyan ritka indiai vírusvariánst tudtunk detektálni, amit eddig a világon összesen csak 21 alkalommal jelentettek” – magyarázta a Szeged Televízió híradójának Puskás László, az Avidin Kft. ügyvezetője.

Pénteken két újabb fertőzöttnél mutatták ki ezt a ritka variánst, ők szoros kontaktjai az első két esetnek.

Azt még nem lehet tudni, hogy ez a változat milyen tüneteket okoz és a fertőzőképessége eltér-e az ismertebb indiai típusoktól. Puskás László a Szegedi Híradónak azt mondta: egy nagy magyar cég nálunk élő külföldi dolgozói kapták el a betegséget. Érdekesség, hogy egyikük kapott oltást, de hogy milyet, azt nem lehet tudni. A televízió annyit megtudott: nem kínai vakcinával oltották az illetőt.

„A négy esetből egy ember kapott vakcinát, ketten már régebben. Egy 50–60 év körüli emberről van szó, és nála viszonylag súlyos a betegség lefolyása.”

A labor a betegség lefolyásáról nem kap részletes tájékoztatást. Puskás László szerint ha egy új variánsnak súlyosabbak a tünetei, akkor még fontosabb időben megállapítani, melyik változattal fertőződött meg valaki. 

Az új mutációk kimutatását egy-két nap alatt el tudják végezni a szegedi laborban. Az ügyvezető szerint elképzelhető, hogy az esetszám növekedése a negyedik hullám közeledését jelzi.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Avidin Kft. indiai vírusvariáns járvány koronavírus laboratóriumi vizsgálat Puskás László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés