Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Lehallgatási botrány: a paksi atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár is célpont lett, miután nem engedett több szakmai kérdésben saját főnökének
Túl a városon 2021. július 23. 18:40 Forrás: Direkt 36

Lehallgatási botrány: a paksi atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár is célpont lett, miután nem engedett több szakmai kérdésben saját főnökének

Egyelőre csak annyi biztos, hogy Aszódi Attila még államtitkár volt, amikor a telefonszáma bekerült a Pegasus-t kifejlesztő NSO rendszerébe. Vélhetően azért válhatott célponttá, mert többször volt vitája főnökével Süli Jánossal, a paksi bővítésért felelős miniszterrel.

Hirdetés

Aszódi Attila azon ritka emberek egyike az Orbán-kormányban, aki nem csak szakértő, de az ország egyik legjobbja is a maga területén: ez az atomenergia. Igaz, Aszódi már nem tagja Orbán Viktor kormányának. A szakértőt még Lázár János hívta szolgálatba 2014-ben, amikor Paks II. megépítéséről megállapodott Magyarország és Oroszország. 

A Direkt36 azt írja, miután Aszódi több szakmai kérdésben sem engedett főnökének, a miniszter Süli Jánosnak, 2018-ban a hivatali telefonszáma felkerült az NSO nevű izraeli hír- és információszerző cég listájára, ami a cég ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

Az oknyomozó portál, aminek egyébként két újságírója ugyancsak a listán szerepel a telefonszámával, azt is írja, Aszódi műszaki okokra hivatkozva nem engedte fellazítani az atomerőmű-beruházás menetrendjét.

Miután 2019 januárjában kirúgták, és ekkor meg kellett válni hivatali telefonjától is, nem lehet tudni, hogy a Pegasus-on keresztül valóban beférkőztek-e az egykori államtitkár által használt telefonba az NSO emberei.

(Nyitóképünkön Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos és Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt a meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén 2017. április 18-án Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Direkt36 Paks paks 2 Pegasus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés