Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 23. 13:33

Ha minden jól megy, 8 ezer új hallgatóval vághat neki az új tanévnek a SZTE

Hallgatói létszámát 147 fővel növelte a Szegedi Tudományegyetem, amely a központi felvételi eljárásban a csütörtöki pontszámok ismeretében 6051 új hallgatót vett fel. A számok akár szépnek is nevezhetőek, a valóság azonban némileg más, bonyolultabb.

Hirdetés

A rektori hivatalban pénteken délelőtt megtartott sajtótájékoztatón Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elmondta: 6051 új elsőéves hallgatót vettek fel az egyetemre, ebből 5098 diáknak nem kell tandíjat fizetnie.

A szeged.hu-nak arra a kérdésére, hogy növekedett-e vagy csökkent a nappali képzésre bejutó hallgatók számára, nem kaptunk egyértelmű választ. Ezzel kapcsolatban Zakar Péter arról beszélt, ami az egyetem sajtóközleményében is szerepel, ami szerint az idén a levelező és a távoktatásra felvett hallgatók száma nőtt.

Mindehhez Fendler Judit kancellár annyit tett hozzá, hogy általánosságban elmondható, hogy növekszik a szegedi egyetemre felvett elsőéves hallgatók száma, de konkrét számokat ezzel kapcsolatban nem említett.

Zakar Péter rektorhelyettes kiemelte, hogy az idén magas volt a ponthatár az angol, a német, a spanyol, az olasz és a történelem szakokra, amelyekre jellemzően 465–472 pont között lehetett bejutni.

(fotók: Szabó Luca)

Hasonlóan a felsoroltakhoz kifejezetten magas pontszámmal lehetett bejutni a pszichológia szakra, a jogi, a fogorvosi, az általános orvosi és a gazdaságtudományi karokra. Hozzátehetjük, nincs ebben semmi meglepő, évek óta hasonló a helyzet.

A munkaerő-piacra és a hallgatói igényekre tekintettel több új képzés indult az egyetemen, így mások mellett design- és menedzsmentképzés a bölcsészkaron.

Az idén hat kar tudta növelni az elsős hallgatóinak számát: többen nyertek felvételt a jogi, a mérnöki, mezőgazdasági, az egészségtudományi, a pedagógiai, a természettudományi és a mezőgazdasági karra.

Emellett a tanárképzés is sokkal népszerűbbnek bizonyult, mint az előző évben. Az ugyanakkor nem hangzott el az egyetemi sajtótájékoztatón, hogy idén többen felvételiztek, és ez a tény önmagában is növelte a a szegedi egyetemre felvettek számát. Vagyis legalábbis is kérdés, hogy a viszonylag jó szegedi számok mögött mennyiben és mennyire lehet az egyetem teljesítményét látni vagy éppenséggel azt, hogy a felvételizők nagyobb száma miatt emelkedett a SZTE-re felvettek száma.

Az egyetem sajtó közleménye kiemelte,

  • hogy a tavalyinál sokkal több hallgatót vettek fel jogra (232), nemzetközi tanulmányokra (66), általános orvosi szakra (263). A bölcsészkaron a slágerszak továbbra is az anglisztika maradt, ahova 130 új hallgatót vettek fel és a pszichológia, amelynek nappali képzésén 82-en vágnak neki az egyetemnek. Mellettük jól teljesítette a kommunikáció szak, ahova 90 elsőéves vettek fel.
  • A fogorvosképzést 76-an, míg a gazdaságtudományi karon kereskedelem és marketing szakra 129, gazdálkodás és menedzsment szakra 130 új hallgató nyert felvételt. Mellettük 94-en vágnak neki a gyógyszerészet tanulmányainak, 91 új hallgató a gyógypedagógiát fog tanulni szeptembertől.
  • A biológusi (120), gazdaságinformatikusi (106), programtervező informatikusi (355) tanulmányok az idén is népszerűen voltak a felvételizők körében. Figyelemre méltó fejlemény, hogy 17-tel többen kezdik meg a szegedi egyetemen az osztatlan tanárképzést.

Zakar Péter úgy számol, hogy a pótfelvételiken felvettek mellett közel ezer külföldi diák kezdi meg tanulmányait a 2021/2022-es tanévben a SZTE-n, és velük kiegészülve jön ki az újonnan felvettek 8 ezres száma.

Az elmondottakhoz Fendler Judit hozzátette: így közel 22 ezer hallgatója lesz a Szegedi Tudományegyetemnek. Szakál Péter, az egyetem oktatási igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: augusztus 28-a és szeptember 3-a között lesz a beiratkozás.

B. P.

Nyitóképünkön Fendler Judit kancellár látható

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás felvételi felvételi ponthatárok Fendler Judit Szegedi Tudományegyetem SZTE Zakar Péter Szakál Péter
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés