Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 22. 15:35

Házfelújítás közben tárják föl Szeged régi városközpontját

Szeged középkori városmagjának egy részletét tárják fel a Móra Ferenc Múzeum régészei egy belvárosi ásatás során. Egy rendkívül jó állapotban megmaradt fa cölöpsorra és sáncárokra is bukkantak, ami egy középkorban készült erődítés lehetett a Palánk városrész körül. 

Hirdetés

Műemléki házakat újítanak föl az Oroszlán utcában, és a munkálatokkal összehangolva a Móra Ferenc Múzeum régészei régészeti feltárást végeznek a Krebsz- és Burger-háznál. épületek az egykori szegedi városmaghoz, a Palánkhoz tartoztak.

Az ásatás területéről az Árpád-kortól egészen a 20. századig terjedő időszakból kerültek elő tárgyi leletek, valamint feltártak egy 17-18. századra keltezhető épületmaradványt, a körülötte elhelyezkedő műhelygödrökkel.

Az ásatás során várostörténeti jelentőségű leleteket tártak fel a régészek: egy középkorból származó sáncárokra és egy hozzá tartozó, igen jó állapotban lévő fa cölöpsorra bukkantak. Rendkívül ritkaságnak számít, hogy ilyen épen megmaradt faanyagot tárjanak fel, ezért a pontosabb kormeghatározás és további információk kiderítése érdekében speciális kormeghatározási módszerrel elemzik az anyagot: dendrokronológiai vizsgálatra küldenek egy mintasort.

A megtalált cölöpsor (Fotók: Móra Ferenc Múzeum)

A Palánk városrészt az 1879-es nagy árvíz után teljesen át- és beépítették, így nagyon ritkán nyílik arra lehetőség, hogy ásatásokat lehessen végezni a középkori városmag területén.

Gazdag kerámiaanyagot is találtak a török korból, aranyozott üvegpoharakat a 18. századból, egy teljesen épen megmaradt bajonettet és egy fa borítású réz távcsövet a 20. század elejéről. Utóbbiak már nem régészeti korú anyagok, azonban mindenképpen fontosnak tekinthetőek néprajzi-várostörténeti szempontból.

„Fontos számunkra, hogy a meglévő értékek mellett újakat teremtsünk. Csodálatra méltó, ahogy a földmunkák során feltárul hazánk történelme. A projekttel példát szeretnénk mutatni, hogy a múlt értékeit szem előtt tartva a modern kor szellemének megfelelő alkotást tudunk létrehozni” – mondta Tápai Árpád, az építkezést végző KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ásatás KÉSZ Csoport KÉSZ Építő Zrt. Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés