Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Pegasus-ügy – arra a kérdésre kellene válaszolnia a kormánynak: ki készült itt az alkotmányos rend megdöntésére?
Túl a városon 2021. július 20. 18:37

Pegasus-ügy – arra a kérdésre kellene válaszolnia a kormánynak: ki készült itt az alkotmányos rend megdöntésére?

Orbán Viktor hallgat, a külügyminiszter nem tud semmiről, az igazságügy miniszter sületlenségeket mond, a belügyminiszter terel. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának összehívását a Fidesz nem támogatja.

Sok mindent tudunk a Pegasus-ügy néven elhíresült lehallgatási botrányról, sok mindent nem. Ha a kormányban tiszta vizet szeretne önteni a pohárba, akkor nem hallgatnának, nem beszélnének mellé. Hagynák, hogy egy olyan parlamenti szakbizottság, amilyen a Nemzetbiztonsági, végezze a munkáját. Nem akadályoznák annak összehívását.

Látjuk, ennek éppen az ellenkezője történik. Amit nagy biztonsággal tudunk: a magyar kormány megvásárolta azt a kémprogramot, amelynek komolyságáról sokat elárul, hogy azt kizárólag Izrael állam engedélyével adhatja el annak gyártója.

  • Azt is tudjuk, hogy Magyarország mellett olyan „acélos” demokráciák voltak a kémprogram megvásárolói, mint Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo. Remek társaságba kerültünk. Már megint.
  • Azt is tudjuk, hogy magyar újságírókat, ügyvédek, üzletembereket, civiljogvédőket figyeltek meg. Bármennyire tág teret ad a nemzetbiztonsági törvény a titkos megfigyelésekre, felfoghatatlan, hogy mi indokolhatta a felsoroltak megfigyelését. Az ugyanis már most bizonyítást nyert, hogy kémprogramot telepítettek mások mellett Panyi Szabolcs újságíró, Bánáti János ügyvéd és Simicska Lajos fiának telefonjára.

Bármit ír elő, bármilyen puha szabályokkal dolgozik a nemzetbiztonsági törvény, ne felejtsük el, hogy amennyiben nem bűnözők, bűnszervezetek ellen alkalmazzák, akkor egyetlen esetben volna alkalmazható a titkos megfigyelés. Akkor, ha olyan gyanú merülne fel, hogy valaki vagy valakik az alkotmányos rend megdöntésére készülnek.

Ilyesmiről azonban szó sincs. Hogy is gondolná valaki, hogy egy oknyomozó újságíró, egy ügyvéd ilyesmin törné a fejét? Ami ennél is fontosabb: alapos gyanúnak kellene fennállnia, hogy bárki ilyesmit tervez. Ilyen bizonyítékok azonban aligha fognak előkerülni.

Ezért sületlenség, amit Varga Judit igazságügy miniszter állít, vagyis az, hogy ilyen eszközöket minden ország használ. Nem ez a lényeg, hanem az, hogy kik ellen. Ha szervezett bűnözői csoportok ellen, az rendben van. De törvénytisztelő, jogkövető állampolgárok ellen? És mindez egy igazságügy miniszter állítja.

De miért nem szólal meg Orbán? Ő, aki akkor érzi jól magát, ha csatázni, ha háborúzni kell. Eljött ehhez a pillanat. Súlyos vádakkal illetik a kormányát, amely olyan eszközöket vetett be a feltételezések szerint saját polgárai ellen, amelyekkel kapcsolatban a legenyhébb kifejezés, hogy megengedhetetlen.

Védekezhetne, cáfolhatna, megoszthatna a közvéleménnyel olyan tudnivalókat, amelyek merőben új megvilágításba helyeznék az egész ügyet. Ehelyett hallgat. Beszédes ez a hallgatás.

Persze közben az ember kombinál. A politikai életet figyelők tudják, hogy Pintér Sándor, Orbán örökös belügyminisztere nagy titkok tudója, és ravasz róka. Készséggel elhiszem neki, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok nem alkalmazzák az Izraelből vásárolt kémprogramot.

Könnyen lehet, hogy a kémprogrammal történő megfigyeléseket eleve kiszervezték egy magántulajdonban lévő biztonsági céghez. Pintér ebben az esetben úgy mondhat az ügyben valósat, hogy az igazság minden részletét nem bontja ki.

Szögezzük le: feltehetően legfeljebb ügyeskedés, zsonglőrködés a szavakkal, amit a belügyminiszter tesz. Az elhallgatás bizonyos esetekben éppen úgy hazugság, mint valótlanságokat állítani a nyilvánosság előtt.

Pintér szavait cáfolatnak is lehet tekinteni, noha ő most kizárólag annyit állít, hogy az állami szakszolgálatoknak nem tartozik a feladatkörébe a vélhetően törvénytelen lehallgatás és megfigyelés.

„Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el” – írta hétfői közleményében az Országgyűlés Fidesz-frakciója. Honnan tudják mindezt látatlanban? Vizsgálatok nélkül?

Ez a kijelentés a végletes és végzetes szervilizmus jele, és az ilyen mondatokért a 133 bátor ember élete hátra lévő részében szégyenkezhet. „A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják” – nyilatkozta az ügy kapcsán Halász János kormánypárti politikus.

Nos, ha így áll a helyzet, akkor hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot, alakítsanak parlamenti vizsgálóbizottságot. Szégyenítsék meg az ellenzéki politikusokat, a baloldalinak nevezett sajtó, és mindenkit, aki feltételezte a kormányról, hogy olyan galádságra képes, mint a jogkövető magyar állampolgárok törvénytelen és titkos megfigyelése.

És addig? Hát addig mindenki azt gondol, amit akar...

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Halász János Izrael kémprogram lehallgatás nemzetbiztonsági bizottság Orbán Viktor Pegasus Pintér Sándor Varga Judit

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés