Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 19. 12:10

Ha egész életünkben olvasunk, akkor sem jutunk a jó könyvek végére

Képriport
Nyári olvasótábor kezdődött hétfőn reggel a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtárában. Az ötnapos, kedvezményes részvételi díjas táborban az általános iskolások délelőtt irodalmi nyomozásban, délután robotika foglalkozásokon vesznek részt.

Hirdetés

Az egész életünkben jó könyveket olvashatnák és jó könyveket nézhetnénk, akkor sem érnénk a végére – fordult az olvasótábor lakóihoz Tóth Károly a városrész önkormányzati képviselője. Elmondta e mellett, hogy ez már a hetedik tábor lett volna, ha tavaly a világjárvány miatt nem kellett volna lemondani az olvasótábort.

A városrész egyetlen közművelődési intézménye a fiókkönyvtár, amelyet nemrégiben újítottak fel, és amely a közösségi tér szerepét is betölti a környéken. 

A tábor bevallott célja, hogy ha eddig szerettük a könyveket és az olvasást, akkor ezeket szeressük még jobban – fogalmazott a helyi politikus, aki elárulta a gyerekeknek, hogy végzettségét tekintve magyartanár. Ezzel összefüggésben jelezte: izgalmas kalandok várnak az olvasótáborosokra.

Különleges dolgok várnak a táborozókra – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója, aki a tábormegnyitón kifejtette: arra törekednek, hogy sok élményt kapjanak a résztvevők, akik valamennyien az általános iskola 3-6. osztályában tanulnak.

A délelőtti irodalmi foglalkozások a nyomozás és a rejtélyek megoldására épül, valamennyi alkalommal egy-egy irodalmi mű kapcsán válnak detektívvé a gyerekek – tudtuk meg.

A délután a technikájáé. A könyvtárosok ilyen módon is alkalmazkodni kívánnak a kor kihívásaihoz és a gyerekek életkori érdeklődéséhez. Középpontba kerül a robotika, a 3D nyomtató és a VR szemüveg.

Korántsem mellékesen kedden Wéber Anikó gyerekkönyvek és ifjúsági regények szerzője vendégeskedik az olvasótáborban, aki kedden délután beszél a gyerekeknek az írás mesterségéről, könyveiről és vélhetően azok születésének történetéről. 

Sikaláné Sánta Ildikó szerint a tábor legfőbb célja, hogy az a gyerek is találkozzon a könyvvel, és ilyen módon kedvet kapjon az olvasáshoz, aki ilyen élményt és lehetőséget nem kapott. Az élményalapú olvasás teheti olvasóvá a gyerekeket – tette mindehhez hozzá.

Fontos, hogy az ötnapos tábor résztvevői hírvivői legyenek az könyvek és az olvasás szeretetének – tette ehhez hozzá Tóth Károly. A tábor megszervezésében az önkormányzat és a Somogyi-könyvtár mellett szerepet vállalt a Kultúrkör egyesület, amelynek elnöke Kőrösi Bogdán a megnyitón úgy fogalmazott: a gyerekek ne a képernyő előtt üljenek, ha a könyvek fölé hajoljanak inkább nyáron.

Pályázati támogatásoknak köszönhetően jelképes, ötezer forintos részvételi díjat kell fizetniük a táborozó gyerekek szüleinek, ami figyelembe véve, hogy sok családban az egyhetes gyerektáborokért kért 20-30 ezer forint előteremtése megoldhatatlan feladat, nem kis segítség.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés