Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. július 18. 14:29 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Manqarious Sarah Rick Riordan Villámtolvajáról

A Somogyi-könyvtár könyvajánló rovatában Manqarious Sarah, az intézmény Könyvkirály című olvasás-népszerűsítő játékának Örökös Könyvkirálya Rick Riordan Villámtolvaj című regényét ajánlja.

Hirdetés

Manqarious Sarah vagyok, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájának 8. osztályos tanulója leszek szeptembertől. A Somogyi-könyvtár olvasási játékának hátom egymást követő évben Könyvkirálya (2018, 2019, 2020), idéntől Örökös Könyvkirálya. Az elmúlt évek során több száz könyvet olvastam el, ezek közül leginkább a Percy Jackson és az olimposziak című fantasyregény-sorozat első kötete, a Villámtolvaj ragadott meg Rick Riordantól. A regény alapja a görög mitológia. Eredeti megjelenésének éve 2005, magyarul 2008-ban adták ki először.

Az olvasást anyukám szerettette meg velem, aki könyvtárosként dolgozik. Az említett könyv azért is érintett meg nagyon, mert szeretem a történelmet, az ókori mitológia pedig igen izgalmas számomra. Minden megtörtént eseménynek oka van, ahogy a történet is az okokat keresi, és az adja meg a válaszokat és a megoldást. A történelem sokszor ismétli önmagát, ezért minden korban az eseményeket azonos okok váltják ki, és a megoldás is hasonlóan adható meg. Ez adja a történelem érdekességét.

A könyvsorozat a New York Times bestsellerlistáját 155 hétig vezette a gyerekkönyvek kategóriában. A nagy siker hatására 2010-ben fantasy-kalandfilmet rendezett belőle Chris Columbus. A címszereplő Logan Lerman volt, de a filmben szerepet kapott Pierce Brosnan és Uma Thurman is. 2020 decemberében az író bejelentette, tévésorozat is készül majd belőle, a Disney gyártásában.

A történet főszereplője, Percy Jackson felfedezi, hogy ő Poszeidón, a tenger istenének fia. Megtudja, hogy a legendás lények (szörnyek, küklópszok, titánok és a görög istenek) a görög mitológiából még mindig léteznek a huszonegyedik században is, jelenleg az Empire State Building 600. emeletén találhatóak. Percy találkozik sok fiatal félistennel a Félvér-táborban, ez a számára egyetlen biztonságos hely. Útja során megtámadja Minotaurusz, akit legyőz és végez vele. A történetben megelevenedik Árész, a hadisten; Aphrodité; Héphaisztosz is többek között.

Richard Russell Riordan 1964. június 5-én született San Antonióban, Texas államban, az Egyesült Államokban. Tanulmányai befejeztével a San Francisco környéki és a San Antonió-beli általános iskolákban tanított angolt és történelmet, beleértve a görög mitológiát is. 2002-ben ő nyerte meg az első Mester Tanár díjat a St. Mary’s Hallban.

Regényíróként rengeteg sikeres könyvsorozatot hozott létre. A felnőtteknek szóló, multidíjnyertes Tres Navarre című misztikus sorozat egy texasi magánnyomozó hirtelen jött kalandjairól szól.

Rick Riordan gyermekeknek és felnőtteknek szóló regényei kölcsönözhetők a Somogyi-könyvtárból.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv könyvajánló Manqarious Sarah Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés