Hirdetés
Hirdetés
Színes 2021. július 16. 19:28 Forrás: MTI

Michelangelo ujjlenyomatát találhatták meg egy ötszáz éves szobron

Az ujjlenyomatot egy sötét vörös színű szobrocskán fedezték fel a londoni Victoria & Albert Múzeum szakértői, amely egy nagyobb, befejezetlen márványszobor előtanulmányaként készült.

Hirdetés

Az ötszáz éves viaszszobor, amely A rabszolga címet kapta, II. Gyula pápa római síremlékének figuráihoz készült tanulmány volt. A szobor egy fiatal, kezeit az arca előtt összefonó aktot ábrázol.

A múzeum szerint a tervezett szobor a pápa végső nyughelyére szánt több mint negyven életnagyságú figura között volt. Michelangelo elkezdett dolgozni egy nagyobb márványváltozaton, de a művet végül nem fejezte be. A pápa síremlékének nagyszabású terveit később visszafogottabb formában valósították meg.

Az ujjlenyomat felfedezésének történetét a BBC kedden adásba kerülő dokumentumfilmje mutatja be a Múzeum titkai című sorozatban, amely a Victoria & Albert Múzeumban dolgozó szakértők munkájáról számol be.

– Izgalmas kilátás, hogy Michelangelo egyik ujjnyoma megmaradhatott a viaszban – idézi a BBC sajtóközleménye a V&A egyik vezető kurátorát, Peta Motture-t, aki szerint a nyom a művész alkotófolyamatáról árulkodik.

Motture hozzátette: Michelangelo sok tanulmányként készített munkáját megsemmisítette, ezért a viaszmodell ritka betekintést nyújt az alkotás korai fázisába.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Michelangelo szobor ujjlenyomat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés