Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Hücpe, Hofi! Le kell porolni a Kossuth-díjas művész emlékét, hogy a fiatalok is tudják, ki is volt ő – ezért nyílt karikatúra-kiállítás
Művház 2021. július 16. 18:17

Hücpe, Hofi! Le kell porolni a Kossuth-díjas művész emlékét, hogy a fiatalok is tudják, ki is volt ő – ezért nyílt karikatúra-kiállítás

Képriport
Augusztus 6-áig látogatható a zsinagógában az a Hofi Gézáról szóló kiállítás, aminek a megnyitóját ma tartották, egy házzal arrébb: karikatúrákon mutatják meg nekünk Hofi Gézát, pontosabban a poénjait, a hozzá köthető gegeket. A cél az is, hogy a fiatalabbak egy kicsit megismerjék a munkásságát.

Hirdetés
  • Sosem voltam még olyan kiállításon, aminek a megnyitója nem a kiállított alkotások között volt, még csak nem is azokkal egy épületben.
  • Sosem voltam még olyan kiállításon, aminek a megnyitójának szerves része volt a közös éneklés.

A fönti két sosem máig tartott.

A Szegedi Zsidó Hitközség és az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért ugyanis Próbálj meg lazítani! címmel rendezett egy karikatúrakiállítást, aminek a megnyitója a hitközség Gutenberg utcai székházának a Dísztermében volt, a kiállítás viszont a zsinagógában nézhető meg. Jeney Klára és Fábry János rajzai között lehet felidézni Hofi Géza gesztusait, hangját, és elmondani a fiatalabbaknak ki is volt ő. Ugyanis Debreceni Tamás, a kiállítás ötletgazdája a megnyitón épp erre hívta fel a figyelmet: felnőtt egy generáció, akinek Hofi Géza neve gyakorlatilag semmit nem mond – tizenkilenc éve már, hogy nincs köztünk. Pedig egy ország szerette.

Kattintson képeinkre, nézze meg Szabó Luca képeit!

De hogyan lehet megmutatni valakit, aki Magyarország hangja volt a szocializmusban és a rendszerváltás után is? Meg lehet próbálni karikatúrákkal. Hogy aztán a kísérlet sikeres lesz-e, nehéz megjósolni. Hiszen igazából karikatúrákat, ilyen típusú karikatúrákat, pont úgy nem látott, vagy csak nagyon keveset az a generáció, akinek le akarják porolni Hofi Géza munkásságát.

Persze, lehet, ez is a hücpeség része.

Debreceni Tamás mondta, hogy Hofi bizony hücpe volt, azaz pimasz, szemtelen, vakmerő, mert hogy ezt a jiddis szót valahogy így lehetne lefordítani magyarra. De mondjuk inkább, hücpe, azt nem kell magyarázni. Elég tudni. Effajta régi tudást akarnak átadni ezekkel a karikatúrákkal. Mi értjük, de a XXI. század fiataljainak lehet, hogy el kell mondani, mit is látunk a rajzokon. Úgy meg nagyon jónak kell lenni a viccnek, hogy megmagyarázás után is nevessen rajta az ember.

Vajon képes erre Hofi Géza és az emléke? Bízzunk benne, hogy igen.

De most vissza a megnyitóhoz egy kicsit: a legváratlanabb eseménye az volt, amikor Debreceni Tamás felszólította a jelenlévőket, akkor énekeljük el a Lazítanit. Hiszen jó pár generációnak volt a kedvenc slágere. Őket nem is kellett biztatni. Ezután közösen átmentek a zsinagógába, és mindenki végigmosolyogta a karikatúrákat.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: karikatúra kiállítás Szegedi Zsidó Hitközség Hofi Géza Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés