Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 16. 07:16

Orbán Viktor a Kossuthon: augusztus 1-től kérhető a harmadik oltás

A kormány döntött, augusztus 1-jétől kérhető a harmadik oltás, de annak szükségességét a háziorvosoknak kell eldönteni. A 65 év feletti időseket, akik nincsenek beoltva, külön személyesen fogják felkeresni, hogy oltassák be magukat. A tanévkezdés előtt pedig az iskolákban szerveznek tömeges oltást, ahol a gyerekek kaphatják meg a vakcinát.

Hirdetés

Rögtön bele a közepébe, egyből a harmadik oltásról kérdezi a műsorvezető a miniszterelnököt, aki szerint megoszlanak a vélemények a harmadik oltás szükségességéről. Mivel nem káros, hanem inkább hasznos, ezért a kormány úgy döntött, lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. Csak teljen el négy hónap a második beadásától. Ettől a háziorvosok azonban eltérhetnek.

Oltási rend nem lesz, úgy szeretnék megoldani, hogy minél kevesebb adminisztrációval járjon. Vakcina van elég – hangsúlyozta a miniszterelnök. Azt, hogy milyen vakcinát kell beadni, az orvosnak kell eldönteni. Orbán Viktor szerint a gyógyszergyártók nagyon lobbiznak, a saját termékeik mellett, de a szakemberek véleménye is megoszlik, hogy melyik oltást érdemes beadni harmadiknak.

A kötelező oltással kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, csak az egészségügyben teszik kötelezővé az oltás felvételét, aki nincs beoltva, nem dolgozhat ezen a területen.

A nyitással kapcsolatban a műsorvezető szerint sokan vannak, akik kongatják a vészharangot.

Orbán Viktor véleménye az, hogy az átoltottság miatt nem kell szigorú korlátozásokat bevezetni Magyarországon.

Kiemelte, a 65 év felettieknek 85 százaléka van beoltva, a maradék 15 százalék veszélyben van. Főleg, hogy a delta variáns nagyon veszélyes. Éppen ezért a kormány fel kíván keresni minden olyan időst, aki nincs még beoltva, hogy vegye fel az oltást. De hangsúlyozta, nem kényszerítenek majd senkit.

Az iskolakezdés első két napján minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben szüleik ezt megengedik.

A nyaralásokkal kapcsolatosan Orbán Viktor arra kérte a magyarokat, hogy csak azok utazzanak, akik be vannak oltva.

A kínai vakcinával szemben a műsorvezető szerint politikai lejárató akció zajlik.

Orbán Viktor válaszában arról beszélt, hogy veszélyes az, amikor a politikusok járványügyi szakértőknek képzelik magukat, és nem az emberi élet a fontos számukra, hanem a saját politikai érdekük.

A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatosan, Orbán Viktor szerint nem a lóláb lóg ki, hanem egy egész ló. Úgy fogalmazott, amit Brüsszel csinál, az „jogi huliganizmus”. A miniszterelnök most is hangsúlyozta, hogy a gyerekek nevelése a szülők feladata, szerinte az Unió ezt az LMBQ szervezetekre akarja bízni. „El akarják venni tőlünk a gyerekeinket!” – mondta Orbán.

Orbán szerint kettős mércét használ Magyarországgal kapcsolatosan az EU, bármilyen jogvitával kapcsolatosan a pénz összekapcsolása azzal, nem korrekt. A helyreállítási alap pénzét a miniszterelnök szerint meg fogjuk kapni. A gazdaság helyreállítását szolgáló pályázatokat és a programokat mindenképpen el fogják indítani, amíg nincs uniós pénz, addig azt a költségvetési forrásból fedezik.

Orbán Viktor elmondta, hogy mostanában „szörfözik a neten” és megdöbbentő dolgokat tapasztal, hogy mi zajlik Nyugat-Európában. Külön kiemelte, hogy őt megdöbbentette, mi zajlik a német iskolákban. Igaz, arra nem tért ki, hogy mi az a megdöbbentő dolog.

Korábban írtuk:

Hosszú ideje folyik a vita a harmadik oltás szükségességéről. Egyes szakemberek régóta mondják, hogy azoknak, akinél nem alakult ki megfelelő védettség, szüksége van a harmadik adag vakcinára is. A kormány eddig ellenállt, azonban Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón belengette, hogy lesz döntés ebben az ügyben. Minden bizonnyal erről is beszél majd a miniszterelnök ma reggel.

Követjük a rádiójátékot, itt összefoglaljuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kossuth Rádió miniszterelnök Orbán Viktor járvány koronavírus pandémia vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés