Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Duda Ernő: Rajtunk múlik, lesz-e negyedik hullám, és ha lesz, akkor milyen intenzitással
Szegeden 2021. július 14. 12:02 Forrás: Szeged Televízió

Duda Ernő: Rajtunk múlik, lesz-e negyedik hullám, és ha lesz, akkor milyen intenzitással

A szegedi virológus úgy gondolja, ha egy valóban védett, beoltott személy utazik, az jobban is jár, hiszen az immunrendszere, a védettsége ezzel is erősödik.

Hirdetés

Lényeges különbség van két adat között: az átoltottak és a védettek száma nem ugyanaz, és ez nagyon fontos – mondta Duda Ernő a Szeged Televízió Téma című műsorában. A virológus hangsúlyozta, azoknak, akik sikerült kialakítani védettséget, előbb-utóbb szükségük lesz egy harmadik oltásra is, amely „megerősíti a védettséget.”

– Sajnos Magyarországon nagyon sok olyan ember van, akiket kétszer beoltottak, de semmilyen védettségük nem alakult ki. Ezeknek az embereknek nem egy harmadik oltásra, hanem védettségre van szükségük. Ez úgy alakítható ki, hogy két különböző vakcinával oltjuk be őket – jelentette ki Duda Ernő.

A WHO friss közleménye szerint viszont nem lenne szabad keverni a vakcinákat, mert nem lehet tudni, milyen lehet a hatásuk. Duda Ernő erre úgy reagált, bármelyik hatékony vakcina egy másik hatékony vakcinával kombinálható. – Esetenként egy ilyen kombináció előnyösebb lehet – húzta alá újra.

Duda Ernő azt is mondta, ne feledjük, egyetlen vakcina sem tud mindenkit ugyanúgy, ugyanolyan hatásosan védeni, épp ezért is lenne szükség a harmadik oltásra is. Úgy gondolja, a nyári táborokban most nagyon sok fiatalt be lehetne oltani, meg kellene győzni mindenkit, hogy oltassa be magát, ha még nem tette, sokakat lehetne motiválni pénzzel is, hibának tartja a regisztráció fenntartását is, hiszen sokaknak nincs esélye arra, hogy regisztrálják saját magukat.

Utazzunk-e most nyáron? – kérdezte Balogh Judit Duda Ernőt, aki kicsit váratlanul ezt válaszolta:

„Attól függ, az illető be van-e oltva, és milyen a védettsége. Véleményem szerint, aki hatásos védettséggel rendelkezik, annak – ez nagyon furcsán hangzik, de – kimondottan előnyös, ha fertőző emberek közé kerül. Hiszen azzal, hogy újabb vírusadagokat kap, erősödik a védettsége. Úgy működik, mint egy újabb oltás. Akinek nincs védettsége, csak papírja van róla, hogy be van oltva, annál ez nagyon kockázatos.”

Nézzék meg a teljes beszélgetést!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Duda Ernő járvány koronavírus pandémia Szeged Televízió Téma vakcina védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés