Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 13. 14:24 Forrás: MTI

Tóth Bertalan: Hetvenezer forintra kell emelni a nyugdíjminimumot!

A tizenhárom éve változatlan 28 ezer 500 forintos nyugdíjminimum 70 ezer forintra történő emelésére tett ígéretet kedden az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki közölte azt is, a pártja honlapján található kalkulátorral mindenki kiszámolhatja, hogyan emelkedne a nyugdíja az Orbán-kormány leváltása után.

Hirdetés

Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, korszakváltásra van szükség a nyugdíjak kiszámításában és elosztásában.

„Ideje, hogy véget vessünk annak, hogy a Fidesz kifosztja szüleinket, nagyszüleinket”.

Az ellenzéki politikus közölte, azt is biztosítják, hogy a megemelt nyugdíjminimum elérje az adómentessé tett minimálbér nettó értékének ötven százalékát. Tóth Bertalan a nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a keresetek emelkedésének figyelembe vételét, azaz a svájci indexálás bevezetését javasolta. Az infláció mértékével mindenkinek a nyugdíját megemelnék, a bérnövekedés alapján fennmaradó részt pedig minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg, így elérhető, hogy az alacsony nyugdíjak gyorsabban emelkedjenek, mint a magas nyugdíjak. Rögzítette azt is, folytatják a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését.

Az MSZP frakcióvezetője példaként említette: ha a nyugdíj 70 ezer forint, akkor a Fidesz inflációkövető nyugdíjemelési módszerével havonta 2100 forintot jelent a nyugdíjemelés, az MSZP javaslata szerint viszont 5723 forinttal emelkedne egyhavi nyugdíj. A 150 ezer forintos átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjas a Fidesz rendszerében 4500 forintot kapna emelésként, a szocialisták javaslata szerint azonban 8123 forinttal emelkedne a nyugdíja.

A társelnök szerint ma a nyugdíjasok nagy többsége nehezen él meg a nyugdíjából, a relatív elszegényedés tömeges méreteket öltött az elmúlt tíz évben. A 65 év felettiek szegénységi aránya tizenegy év alatt több mint háromszorosára nőtt. Elmondta, igazságtalannak tartják, hogy az átlagnyugdíjak egyre jobban leszakadnak az átlagos nettó bérektől, miközben a boltokban, a csekkeken ugyanazt az árat kell kifizetnie idősnek és fiatalnak, nyugdíjasnak és dolgozónak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP nyugdíj nyugdíjemelés Tóth Bertalan választás 2022
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés