Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 11. 14:05 Forrás: mti

Ukrajnában kevesebb, mint háromszáz új beteget szűrtek ki

Ukrajnában vasárnapra lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb, mint háromszáz új beteget jegyeztek fel és mindössze öten hunytak el.

Hirdetés

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 290 új esettel 2 241 043-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 217-tel kevesebb a megelőző napiénál. Noha az elmúlt három napban fokozatosan egyre kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, a mostani jelentős csökkenés oka lehet az is, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. A halálos áldozatok száma is viszont mindössze öt volt, míg a megelőző napon húszan hunytak el. A járvány tavaly márciusi kitörése óta velük együtt 52 597-en haltak bele a betegségbe.

Eddig 2 177 293-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem négyszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent 89-cel, 11 153-ra. Kórházba 374 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 364 volt. A legtöbb új beteget, 91-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Szombaton első alkalommal kaphattak a tömeges oltáson résztvevők Pfizer-vakcinát Ukrajnában, azon belül is az ország északi részében lévő Csernyihivben - adta hírül a Facebookon Vladiszlav Kuhar, a megyeszékhelyű város egyik kórházának vezetője. Eddig az országban működő tömeges oltóközpontokban kizárólag a kínai gyártású Coronavac elnevezésű vakcinát vehették fel azok, akik előzetesen feliratkoztak az internetes várólistára. Kuhar szavai szerint a város több oltópontján is választhatták a Pfizer-vakcinát, amelyet több mint 1100-an vettek fel szombaton, míg a Coronavacot mintegy 400-an. Megjegyezte, ez azt mutatja, hogy a város lakói jobban bíznak a Pfizer oltóanyagában.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos az Ukrajina 24 televíziónak nyilatkozva nem tudta megmondani, hogy Ukrajna mikor juthat hozzá a Johnson&Johnson vállalat koronavírus elleni vakcinájához, amelyből egy dózis is elegendő a védettséghez. A vállalat oltóanyagát már egy hete bejegyezte az ukrán egészségügyi minisztérium az Ukrajnában sürgősségi orvosi felhasználásra alkalmazható oltóanyagok közé. Kuzin kifejtette, hogy az ukrán kormány tárgyalásokat folytat a vakcina beszerzéséről, de a Johnson&Johnson egyelőre kevés mennyiséget gyárt a vakcinájából.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halálozás járvány koronavírus megbetegedés Ukrajna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés