Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. július 10. 15:28 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Nagy Ági Irvine Welsh Trainspottingjáról

A Somogyi-könyvtár könyvajánló sorozatában Nagy Ági, a Rádió88 hírszerkesztő műsorvezetője Irvine Welsh Trainspotting című könyvét ajánlja a Szegedi Tükörben.

Hirdetés

Már gyerekkorom óta falom a könyveket, nálunk divat volt az olvasás, a polcok is roskadoztak a könyvek alatt, de rendszeresen jártunk könyvtárba is kölcsönözni olvasnivalót. Szüleim elmondása szerint hamar megismerkedtem a betűkkel, már az általános iskola előtt megtanultam olvasni. Talán a szülői példa miatt, de soha nem jelentettek gondot a kötelező olvasmányok sem. Sőt hatásukra számos Jókai-regényt leemeltem a polcról, de szerettem az orosz, angol és francia írókat is. A gimnázium vége felé elsősorban történelmi írásokat forgattam, majd a főiskola alatt Agatha Christie krimijei jöttek sorba. Mostanság pedig a sci-fi történetek töltik ki az időm egy részét.

Kifejezett kedvenc könyvem nincs, de Irvine Welsh Trainspotting című könyvét rendszeresen újraolvasom. Mikor egyetemi felvételi előkészítőre jártam, akkor láttam a könyv alapján készült filmet, ami valamiért megfogott. Zsebpénzemből megvettem VHS-en, majd könyvben és DVD-n is. Mikor leemelem a polcról, mindig eszembe jut az az idő, mikor beleszerettem a városba, és eldöntöttem, hogy ha törik, ha szakad, én Szegeden valósítom meg álmaim.

Egyszerűen csak szeretem, mert kikapcsol és szórakoztat.

Irvine Welsh 1993-ban a Trainspottinggal valósággal berobbant az irodalmi köztudatba; 2002-ben pedig Pornó címmel jelent meg a regény folytatása. A regényből a már Oscar-díjassá lett Danny Boyle készített filmet, mely bemutatását követően rövid időn belül ugyancsak kultuszművé vált.

„Rendkívül izgalmas könyv, annyira mulatságos és veszélyes, amennyire egy súlyos heroinista élete nem az. Benne van az a vibrálás, amiért az emberek kábítószereznek. Süt belőle ez a fajta tapasztalat és kockázat.” (Danny Boyle, a regényből készült film rendezője)

Skóciában lelki gyógyszer a drog... Edinburgh sivár külvárosai, a 90-es évek. Drogok, ivászatok, bunyók, meccsek, csajok, ócska stiklik – halál és árulás. Ez a narkós Renton és haverjainak élettere, ezek töltik ki mindennapjaikat. A sztorik sorozatából lassanként kibontakozik a történet: Renton szabadulni akar a függőségtől, a heroin rabságából. Ám a kitörés iszonyatosan nehéz („könnyebb a narkót eltüntetni egy fasziból, mint a narkóst”), és mivel a droggal együtt a korábbi életmóddal járó társaságról is le kell mondania, időnként kínos megalkuvásokra és piszokságokra kényszerül. És ezek csak tovább bonyolítják amúgy sem egyszerű életét...

A Trainspotting az utóbbi évtizedek nagy kultuszkönyveinek egyike. Egyszerre durva és megható, valósághű és szürreális, igaz és ironikus – ezekkel a gondolatokkal ajánlja magát a könyv hátsó borítóján.

Irvine Welsh Trainspotting című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyv könyvajánló Rádió 88 Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör Nagy Ági
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés