Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Öt együttes százhatvan fiatal táncosának részvételével megkezdődött a Martin György Országos Néptáncfesztivál
Művház 2021. július 9. 19:49

Öt együttes százhatvan fiatal táncosának részvételével megkezdődött a Martin György Országos Néptáncfesztivál

Képriport
– Szeged büszke a kultúrájára és arra, hogy időről-időre sikerül megszervezni a néptánctalálkozót, amit nagyon magunkénak érzünk – mondta Kozma József, a kulturális bizottság elnöke a fesztivál megnyitóján, a Dugonics téri szökőkútnál, ahol öt együttes százhatvan fiatal táncosa adott ízelítőt tánctudásából.

Hirdetés

Vasárnap estig Szeged ad otthont a tizenkettedik Martin György Országos Néptáncfesztiválnak. Az 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét őrző fesztivált minden második évben – két nemzetközi néptáncfesztivál között – rendezik meg.

Az első Martin-fesztivált 1999-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy a magyarországi magyar és nemzetiségi, továbbá a határon túli magyar néptánccsoportoknak adjon bemutatkozási lehetőséget.

Pénteken délután a színes népviseletbe öltözött táncosok immár tizenkettedik alkalommal vonultak Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre, ahol a több száz érdeklődő előtt néhány perces ízelítőt adtak a fesztiválra hozott műsorukból.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– A szegedi kulturális élet egyik jeles helye a Dugonics tér, itt dolgozott egykor a Szegedi Naplónál Tömörkény István, ezen a téren szállt meg Bartók Béla, amikor a városunkban járt. Szeged büszke a magyar táncokra, amelyeket mindig a szívünkben hordunk. Azért is szeretjük a néptáncot, mert itt mindig akadnak, akik megtanulják a lépéseit és hozzáigazítják a modern, huszonegyedik századhoz. És Szeged büszke arra is, hogy 2021-ben is mi adhatunk otthont ennek a néptáncfesztiválnak – mondta Kozma József, a közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke, majd hivatalosan is megnyitotta a fesztivált.

Az idei rendezvényen a két hazai együttes – a Szeged Táncegyüttes, valamint a Tiszavirág Néptáncegyüttes – mellett a jászberényi Jártató Táncegyüttes, a ráckevei Bokréta és a szentesi
Jövőnkért Táncegyüttes vállalta a fellépést. Az együtteseknek a talpalávalót a Juhász Zenekar szolgáltatja.

– A koronavírus-járványt követően szorongva vártuk, vajon hány együttes lesz képes a lezárások feloldását követően felkészülni és vállalni a megmérettetést. Voltak kétségeink, hogy egyáltalán meg tudjuk-e szervezni idén is a fesztivált. Végül hat együttes jelentkezett, akik mindenképpen szeretnék, ha az életük visszatérne a normalitásba és szeretnék megmutatni magukat, élvezni a közönség előtti táncolást – mondta Roboz István szervező, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja, amely a Martin György Néptáncszövetséggel együtt szervezte a fesztivált.

A táncos seregszemle péntektől vasárnapig zajlik Szegeden.

Az utcai táncos felvonulást és a megnyitót követően szombaton este 7 órától a Kisszínházban már nemcsak a közönség, hanem a zsűri előtt is bizonyítják ügyességüket a táncosok egy folklóresten, amely szintén nyitott az érdeklődők előtt.

A részvétel ingyenes, de jegyhez és védettségi igazolványhoz kötött. Belépőket az IH Rendezvényközpontban lehetett igényelni, illetve az előadás előtt a helyszínen, amennyiben még marad.

A nyilvános programokon túl a részvevőket további szakmai programok és táncházak is várják.

Az együttesek egymás és a zsűri előtt mutatják be 20–22 perces műsorukat, majd a szakemberek értékelik a társulatok koreográfiáját, tánctudását és viseletét, a fesztivál végén pedig összesen 500 ezer forintnyi díjat is kiosztanak.

A bírálóbizottság tagjai Antal Dóra Örökség-díjas néptáncművész és nívódíjas koreográfus, Deffend Irén Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel méltatott táncművész, koreográfus, valamint Farkas Tamás, Szarka Zsolt és Busai Norbert örökös Aranysarkantyús táncosok lesznek.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fesztivál folklór Kozma József Martin György Országos Néptáncfesztivál megnyitó néptánc tánc táncház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés