Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. július 8. 20:08

Lehet, hogy olcsóbb a bolti dinnye a piacinál, de biztos nem finomabb

A Szeged TV körbenézett a Mars téri piacon, hogy mi a helyzet dinnyefronton.

Hirdetés

A nagy meleg miatt az idei dinnyeszezon is hamarabb kezdődött el, mint általában. A piacon most még lehet találkozni külföldi dinnyével is, de már túlnyomórészt hazait lehet találni a standokon. A rendkívüli időjárás miatt a termelők mezőgazdasági naptejet is bevetnek a dinnyék megóvása érdekében. Az árusok szerint, bár az üzletekben valamivel olcsóbban lehet hozzájutni a sárga- vagy görögdinnyéhez, ezek minőségben nem versenyezhetnek a piacon kapható magyar gyümölcsökkel.

Sorra mérik a dinnyéket a Mars téri piacon, az emberek már keresik a nyár kedvenc gyümölcsét. 

„Láttam és megkívántam, szerintem az ára elmegy” – mondta az egyik vásárló a Szeged TV riporterének a Mars téri piacon. 

„Jó az idő, jó a nyár, ebből kifolyólag feltételezhető, hogy a dinnye is jó. Ennél az eladónál már voltam a múlt héten is, akkor jó volt, így visszajöttem most is”

– mondta egy másik vásárló.

„Naptejjel kenjük be a dinnyéket, hogy ne égjenek le”

– ezt már az egyik őstermelő mondja, ők úgynevezett mezőgazdasági naptejjel is védik a dinnyéket a hőség ellen. A gyümölcseiket Medgyesegyházáról hozzák a Mars téri piacra, szerintük nem változott az ár a tavalyihoz képest.

Magyar dinnyét 280 és 290 forint kilós áron találtunk (Fotók: Szabó Luca

„Hasonlóan indult az idei szezon is, most 350-450 forint az ár, de majd fog ez lejjebb is menni. Egyébként nagyon édesek, szépek és vékony héjúak. Van már hosszúkás is és kerek is”

– mondta a Szeged Televíziónak Török Laura, őstermelő. 

Bár, a nyár előrehaladtával egyre több hazai dinnye érkezik a piacokra, még mindig lehet találni külföldit is.

„Én úgy gondolom, hogy a magyar ember a magyar dinnyét keresi, tehát a multikba meg tudja venni a görög görögdinnyét, de ha kijön a piacra, akkor megkeresi a magyar termelőket, a magyar árusítókat, akik magyar dinnyét forgalmaznak”

– mondta Harnóci Erika, eladó. 

Görögöt 380-ért is láttunk

Az egyik árus szerint a helypénz és a szállítási díj miatt ugyan drágábban árulják a dinnyéket piacokon, mint az áruházakban, de még így is megéri ott vásárolni.

„Az áruházakba ugye kamionszámra viszik a dinnyét, mert ugye mennyiségre meg kell lennie, ott nem válogatják ki a dinnyéket, nagyobb lutri kiválasztani abból, hogy melyik a jó dinnye. Itt viszont a piacra a kiválogatott dinnyék jönnek, itt nagyobb eséllyel fog jó dinnyét hazavinni a vásárló”

– mondta Gubica Attila, eladó  

Aki nem tudná eldönteni, hogy melyik dinnye mellett döntsön, annak a jól bevált klasszikus módszert ajánlják az árusok: „Meg kell kopogtatni, azt kell figyelni, hogy van-e pengős hangja”

Az árusok szerint most ár-érték-arányban a dinnye legolcsóbb gyümölcs a piacon, de a nyár előrehaladtával további árcsökkenés is várható.

Videónk is van! Nézze meg mindezt a Szeged Televízió híradójának riportjában is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: dinnye Mars tér Mars téri piac nyár piac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés