Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 7. 14:57 Forrás: Szeged Televízió

Virovácz Péter: Kockázatokat rejt a minimálbér emelése, a háztartások járhatnak vele rosszul

Kis mértékben emelkedett csak a kiskereskedelmi forgalom a járvány harmadik hullámának vége óta. Mikor áll vissza ebből a szempontból is a normális élet? A Téma vendége volt Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Hirdetés

A közgazdász elmondta, a kiskereskedelmi forgalom valóban 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Csakhogy 2020 májusában már javában benne jártunk a járvány első hullámában és boltzár volt érvényben. Ehhez a koronavírus miatt alacsony forgalomhoz viszonyítva valóban növekedett a kiskereskedelem. De ha az előző hónaphoz viszonyítjuk a teljesítményt, akkor kiderül, hogy az alig változott, csak minimális növekedés volt.

Valójában még mindig nem tudott erőre kapni a kiskereskedelmi szektor, 2020 vége óta egy lejtmenetet látunk, inkább zsugorodás tapasztalható.

Az adatok tehát nem annyira biztatók, de nem is tragikusak a szakértő szerint. Ráadásul ez a statisztika csak a bolti és az internetes vásárlásokat tartalmazza, pedig a korlátozások feloldása óta lehet moziba, színházba menni, a vendéglátóhelyek teraszai pedig zsúfolásig megteltek. A teljes gazdaság szempontjából tehát nem olyan rossz a helyzet – az emberek költekeznek, csak elsősorban nem a kiskereskedelemben.

A turizmus egyelőre a közelében sincs annak, amit a válság előtt láttunk, de a júniusra már várható a javulás.

A miniszterelnök által bejelentett minimálbér-emeléssel kapcsolatban elmondta, a javaslat több kockázatot is rejt: egyes cégek ilyenkor megpróbálják tőkével helyettesíteni a munkaerőt, automatizálni, és elbocsájtják a dolgozók egy részét. Más vállalkozások pedig jelentős áremeléseket vezetnek be a megnövekedett költségek miatt.

Így előbb-utóbb a minimálbér-emelés háromnegyedét a háztartások fizetik meg.

Kérdés tehát, hogy a legalacsonyabb bérek emelése mekkora felhajtóerőt gyakorol majd a magasabb bérekre: mennyivel növekednek majd a minimálbér fölötti jövedelmek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit járvány kiskereskedelem Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés