Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Politico: Elutasítják a magyar kormány pályázatát, amit benyújtott a helyreállítási alap 2550 milliárdot érő forrásaira
Túl a városon 2021. július 7. 12:24

Politico: Elutasítják a magyar kormány pályázatát, amit benyújtott a helyreállítási alap 2550 milliárdot érő forrásaira

Amíg nem tesz többet a kormány a korrupció ellen, addig nem jár a pénz.

Hirdetés

A Politico brüsszeli forrásaira hivatkozva azt írja, az Európai Bizottság nem fogadja el a Magyarország által benyújtott pályázatot a helyreállítási alapból nekünk járó 7,2 milliárd euróra.

Ez a mostani árfolyamon nagyjából 2550 milliárd forintot jelent. A döntés oka, hogy a kormány terve nem tartalmaz megfelelő intézkedéseket a korrupció megfékezésére.

A bizottságnak jövő hétfőig kellene elfogadnia a magyar tervezetet, de a lapnak nyilatkozó hivatalnokok szerint ez biztosan nem történik meg. A tagállamok ugyanis csak úgy kaphatnak forrásokat a helyreállítási alapból, ha a pályázatuk teljesíti az egyes országokra vonatkozó egyedi kritériumokat. A magyar kormány által benyújtott program állítólag két, korrupcióval kapcsolatos szempont miatt bukott meg.

Az unió arra kéri a kormányt, hogy erősítse meg a korrupció elleni intézményrendszert, beleértve az ügyészséget, illetve biztosítsa a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Egyelőre nem tudni, mi következik azután, hogy Brüsszel visszautasítja a magyar tervezetet. Várhatóan a kormánynak kell majd az uniós elvárásoknak megfelelően módosítania a pályázatot, ellenkező esetben legalább 2500 milliárd forinttól esik el az ország.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Bizottság Európai Unió helyreállítási alap igazságszolgáltatás korrupció közpénz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés