Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Új módszerrel szűrik a szegedi radiológián a tüdőrákot, a dohányosok rettegett betegségét
Szegeden 2021. július 7. 15:49

Új módszerrel szűrik a szegedi radiológián a tüdőrákot, a dohányosok rettegett betegségét

Ötven év feletti aktív és egykori dohányos férfiak és nők számára indít speciális, önkéntes tüdőszűrő programot a szegedi radiológiai klinika.

Hirdetés

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, ami évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozás terén. A leginkább veszélyeztetettek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban elvégzett operáció.

Mivel a tüdődaganat gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége a tüdőrákszűrésnek.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő-program, ami a kevésbé érzékeny, hagyományos tüdőszűréssel szemben alacsony dózisú CT-vizsgálattal képes kiszűrni olyan elváltozásokat, amik rejtve maradnak más vizsgálati módszerrel.

A programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyen szűrővizsgálatot – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően.

A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percig tart.

Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során 25 évig átlagosan napi egy csomag cigarettát elszívott.

Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén – amiről haladéktalanul értesítik az érintetteket –, kontrollvizsgálat, szükség esetén kivizsgálás jöhet.

Így lehet jelentkezni

A tüdőrákszűrő-vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 9 és 14 óra között a +36301283797 telefonszámon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rák Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinika szűrővizsgálat tüdő tüdőrák CT-vizsgálat komputertomográf
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés