Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A fösvénység és az emberi úrhatnámság örök: már próbálják az újszegedi Molière-darabot
Művház 2021. július 5. 21:25

A fösvénység és az emberi úrhatnámság örök: már próbálják az újszegedi Molière-darabot

Képriport
Augusztus első hétvégéjén mutatják be az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Scapin furfangjai című Molière-vígjátékot. A darab olvasópróbái ma kezdődtek, mi is belehallgattunk.

Hirdetés

A Moliére-komédiák évek óta állandó részesei a Szabadtéri Játékok repertoárjának. A sorozat a Tartuffel indult, majd két évben is műsorra tűzték az Úrhatnám polgárt, 2019-ben pedig a Don Juannal avatták fel a megújult újszegedi játszóhelyet.

– A sorozat legújabb darabját, a Scapin furfangjait Gérard Depardieu ajánlotta a figyelmembe. 2014-ben, amikor a Dóm téren Napóleont játszotta, meghallotta a Molière Fesztiválra vonatkozó terveinket, ami nagyon megtetszett neki, és ígérte, mindenben támogatja a fesztivál ötletét – mondta Herczeg T. Tamás, a darab rendezője, aki hétfőn este tartotta az első olvasópróbát a nagyszínházban.

– Molière-t többek között azért szeretem, mert nagyon érvényesek a karakterei, csupa olyan emberi problémával foglalkozik, amik a mában is itt vannak velünk. Ebben a darabban engem elsősorban a furfang, ami nagyon foglalkozat, mert ez az igazság eszköze a hatalmasságokkal szemben, amikor aljasságra használják a jogaikat. Ezért Scapin az én szememben egy pozitív hős.

A rendező arról is beszélt, hogy úgy szeretné felrakni a színpadra ezt a mesét, ahogyan Molière háromszázötven évvel ezelőtt megírta.

– A látásmódban természetesen lesznek rendezői sajátosságok, de nem szeretném átértelmezni, menedzsernek vagy akár hippinek ábrázolni Scapint. Ő az én szemben is egy szolga.

Molière vígjátékai többnyire ugyanazt az élethelyzetet vizsgálják: az egymásra talált szerelmesek boldogságát zordon atyáik haszonelvű döntései, s gyűlölt érdekházasságok fenyegetik. Szerencsére mindig akad egy csavaros eszű szolga, mint Scapin, aki bármikor kész a szerelmesek segítségére sietni.

– A darab értelmezései általában arról szoktak szólni, mennyire furfangos szolga Scapin, de számomra most ez kicsit másodlagos. A szolgaság kérdése sokkal jobban izgat, hiszen valamilyen szinten mindannyian szolgák vagyunk. Ezt az emberi minőséget próbálom megkeresni, körül tapogatni a figurában. Az ember szolga, de ez egy idő után átalakul egyfajta szolgálattá – mondta a címszereplő, Sorbán Csaba.

Az 1600-as évek végén íródott mű ízig-vérig modern vígjáték, amelynek helyzetei, karakterei ma is ugyanolyan aktuálisak, és mindannyiunk számára ismerősen csengenek: a képmutatók, a pénzsóvárok és fösvények ma is köztünk élnek. Molière darabja rettenetesen szórakoztató, sok benne a humor, ugyanakkor szikrázó gondolatiság jellemzi.

A liget beli különleges előadásra sokszínű szereplő- és alkotógárda állt össze.

Az uraskodó atyák szerepében a Jászai-díjas Koltai Róbert, és számos magyar játék- és tévéfilm elismert művésze, Cserna Antal látható majd.

– Különösen örülök annak, hogy a darabot Parti Nagy Lajos fordításában adjuk elő. Molière minden idők legnagyobb vígjátékszerzője, ezért az ő darabjaiban játszani mindig nagy boldogság, mert hihetetlen a humora, életismerete és költészete – mondta a Jászai-díjas Koltai Róbert, aki Géronte szerepében tűnik majd fel a liget színpadán.

Menczel Andrea először lép az újszegedi deszkákra Zerbinette, az állítólagos cigánylány szerepében.

– Nagyon izgatottan várom a próbákat és persze bemutatót is. Több szegedi kollégámmal már játszottam egy színpadon, a szereplők többségével viszont most először dolgozunk együtt. Az én karakterem csak a darab vége felé jelenik meg a színpadon, de akkor jelentős szerephez jut.

A látványért és a jelmezekért ezúttal is Bianca Imelda Jeremiás felel, aki fantáziadús, expresszív formavilágot álmodott az újszegedi deszkákra. A 350 éves kikötővárost kortárs, modern térrel, konténerekből összerakott épületekkel álmodta a színpadra.

A Scapin furfangjai új időpontban – az eredetileg meghirdetett esőnapokon – augusztus 8-án és 9-én látható majd az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató előadás Herczeg T. Tamás Koltai Róbert Menczel Andrea Moliére olvasópróba Scapin furfangjai Sorbán Csaba Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpad
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés