Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gyerekek, családok és hajléktalanok – rászorulókat támogató szervezeteknek gyűjtöttek adományokat a szegedi köztisztviselők
Szegeden 2021. július 5. 13:24

Gyerekek, családok és hajléktalanok – rászorulókat támogató szervezeteknek gyűjtöttek adományokat a szegedi köztisztviselők

Képriport
Nemcsak ünnepelnek, de évek óta jótékonykodnak is a szegedi városháza dolgozói. A köztisztviselők napja alkalmából az idén már nyolcadik alkalommal gyűjtöttek adományokat a rászorulóknak, ezeket hétfőn délelőtt adtak át a városházán.

Hirdetés

Első alkalommal 2014-ben vetődött fel, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói ünnepnapjuk alkalmával segítsenek is a rászorulókon.

A városházi dolgozók többsége azonnal az ötlet mellé állt, azóta évente több zsák használt, de jó állapotban lévő cipőt, ruhát, játékokat, sporteszközt, iskolai felszerelést gyűjtöttek össze, jelentős mennyiségű tartós élelmiszert ajánlottak fel a rászorulóknak.

Idén előzetesen három intézménnyel vették fel a kapcsolatot és a szervezetek speciális igényeinek megfelelő adományokat gyűjtöttek össze – mondta el Novkov Veszelinka, az önkormányzat humán közszolgáltatási irodájának vezetője az adományok átadása alkalmából.

Az idén a többi között az Alapítvány az Alteros Gyerekekért mese- és fejlesztő könyveket, pelenkákat és bébiételeket kapott.

Horváthné Szabó Ágnes kuratóriumi elnök elmondta, az alapítvány egy olyan iskolával dolgozik együtt, aminek tanulói nehéz sorsú, hátrányos helyzetű, sérült fiatalok. Céljuk, hogy ezeknek az embereknek is elérhetővé és élvezhetővé tegyék a tanulást.

Az idei évben az országban elsőként sikerült létrehozniuk egy Cseperedő szobára keresztelt játszószobát. Erre azért volt szükség, mert több olyan fiatal lány tanulójuk is van, aki már a tanulmányai alatt anyává vált. Így a lányok folytatni tudják tanulmányaikat, amíg a gyerekeik a Cseperedő szobában játszanak szakképzett gondozónő felügyelete mellet.

Adományozással ünnepeltek az önkormányzat köztisztviselői. Nyitóképünkre vagy ide kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit!

Nagyobb mennyiségű mosóport, öblítőt, tusfürdőt, testápolót, sampont, fogkefét, fogkrémet, dezodort, pelenkát és gyereksampont gyűjtöttek a hivatal dolgozói a kistérségi Családok Átmeneti Otthona lakói számára.

– Az otthon a gyermekek számára szükség szerinti ellátást nyújt, a szülő, illetve szociális válsághelyzetben lévő várandós anya, és annak élettársa számára pedig biztosítja az életvitelszerű tartózkodást, a tisztálkodási, mosási, főzési lehetőséget, és a személyes higiéné feltételeinek megteremtését – mondta Maros Erzsébet szakmai vezető.

A Gyermekek Átmeneti Otthonában pedig ideiglenes gondozást biztosítanak olyan gyermekeknek, akiket családjuk valamilyen okból rövidebb ideig nem tud ellátni. Ilyen helyzetet okozhat a szülők életvezetési problémája, az elégtelen lakhatási körülmények, de bántalmazás és a szülők szenvedélybetegsége miatt is kerülnek ide gyerekek.

Hat éve heten alapították meg Szegeden a Szeretetláda Karitatív Egyesületet, ma már 17 aktív tagja van – mondta Somi Béla. A korábban Ételt adok–Ételt kapok Szeged elnevezésű Facebook-csoport 2015 óta működteti a szeretetládákat, és segíti a rászorulók ellátását egészséges élelemmel.

A Szeretetládák a Rókusi templom Szent Gellért utcai kerítésén, a Tisza Lajos körúton az evangélikus templom kerítésén, és a Lechner téren a Szent Rozália-kápolna előtt találhatók.

A Szeretetláda Karitatív Egyesület most különféle konzerveket, készételeket, befőtteket, lekvárokat, lisztet, cukrot, étolajat, száraz tésztaféléket, valamint kekszeket és nápolyiféléket kapott a szegedi köztisztviselőktől.

Idén a nyitott gerinccel született Bendének is gyűjtöttek kupakokat. Bende térdficammal, dongalábbal, kétoldali csípőficammal, alsóvégtagi bénulással született, agykamratágulata is volt. Élete első három hónapjában műtétek sorozatán kellett átesnie. Vér szerinti szülei lemondtak róla.

A kisfiút négy hónapos korában a szegedi egyetem pszichológia szakos házaspárja, Várkonyi Beáta és Gábor fogadta örökbe. Bende Dévény-terápiára jár, TSMT-tornázik, konduktor és gyógytornász is foglalkozik vele, és az elmúlt időben több műtéten is átesett.

Bende és anyukája minden támogatásnak örülnek

– Márciusig bírtuk saját erőből finanszírozni Bende kezeléseit, ami  intenzív terápia esetén Pécsen heti 110 ezer forintba kerül, ezután kénytelenek voltunk segítséget kérni – mondta Várkonyi Beáta.

A kezelések és terápiák fedezésére kupakgyűjtési akcióba kezdett a család, hogy Bende részt vehessen egy egyhetes, intenzív terápián, például a pécsi Borsóházban. Ehhez járultak most hozzá a szegedi városháza dolgozói hét nagy zsák műanyagkupakkal.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adomány gyűjtés Köztisztviselők Napja Novkov Veszelinka városháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés