Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 4. 13:30

Koronavírus: Izraelben egyre több a súlyos beteg, Oroszországban újra januári állapotok vannak

Emelkedni kezdett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség súlyos eseteinek száma Izraelben a járvány negyedik, a delta variáns okozta hullámában. Oroszországban január eleje óta először mutattak ki ismét 25 ezernél több új koronavírusos fertőzöttet, a koronavírus következtében elhunytak száma pedig – mint június vége óta minden nap – vasárnap is meghaladta a hatszázat.

Hirdetés

Izraelben már a negyedik hullámról ír a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. A lap közölte, noha a szombati ünnepnapon elvégzett csekélyebb számú, 38 ezer 938 tesztnek ismét csak 0,5 százaléka, 185 ember bizonyult vírushordozónak, emelkedni kezdett a korábban diagnosztizáltak körében a kórházi ellátást igénylők száma, ami jelenleg 62, és köztük a súlyos betegek száma, amely 35-re nőtt. A lélegeztetőgépeken továbbra is 16 embert ápolnak az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint.

A kritikus esetek között van egy be nem oltott várandós nő és két gyerek. Az elmúlt öt napban 17 súlyos koronavírusos beteget szállítottak kórházakba sürgős kezelést követelő állapotban, miközben a június 5. és 28. közötti 23 napon mindössze 16 beteget kellett kórházba vinni.

Folytatják a kampányt a 12–15 éves korosztály gyors beoltására, de eddig a 12 éveseknek csak 13 százaléka, és a 13–15 évesek 20 százaléka kapta meg az oltásnak legalább az első adagját.  

A hatóságok elsősorban a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre érkező utasok ellenőrzésével próbálják megfékezni a járványt, ennek érdekében pénteken a gyors tömeges tesztelést biztosító hatalmas sátor építésébe kezdtek a repülőtéren. A védelmi, a közlekedési és az egészségügyi minisztérium, valamint a repülőteret felügyelő hatóság közös szervezésében létrejövő tesztelő-pont 1500 négyzetméteres területén a több tucat új mintavételi állomáson óránként 2500 beutazó vizsgálatát tudják majd elvégezni.  

Az Izraelbe érkezők csak tesztelés után hagyhatják el a repülőteret, és az oltatlanoknak az öt nap múlva elvégzendő második vizsgálat negatív eredményéig otthoni karanténban kell tartózkodniuk, amit a rendőrség ellenőriz, és aminek megszegését súlyos bírságokkal büntetik.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem szakértői csoportja szombaton azonnali intézkedéseket  sürgetett a járvány negyedik hullámának megállítására, mert figyelmeztetésük szerint ellenkező esetben az új fertőzöttek száma két hét alatt naponta 1000-re emelkedhet – értesült a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.  

Azt jósolták, hogy a vakcinák 60–80 százalékban akadályozzák meg a delta változattal szemben a fertőzést, szemben a többi, korábbi variánsnál megfigyelt 90 százalékkal, de azt is hangsúlyozták, hogy az oltás a súlyos betegségek megelőzésében továbbra is ugyanolyan hatékony lesz, mint eddig. Az új vírushordozók mintegy fele oltással védett.  

Az izraeli hatóságok mérlegelni fogják néhány korábbi gyülekezési korlátozás visszaállítását a mintegy negyven százalékkal fertőzőbb delta variáns terjedésének mérséklésére. Az új kormány új koronavírus-kabinetje várhatóan ezen a héten is összeül, hogy az ország következő lépéseiről döntsenek.

Izrael napi esetszáma jelenleg 300 körül van, és folyamatosan nő, mégpedig több olyan hónap után, amikor a széles körű oltási kampány nyomán szinte alig akadtak új fertőzöttek az országban.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 627 866, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Ez az ország lakosságának 60,52 százalékát jelenti. A pandémia megjelenése óta 842 749 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

Oroszországban ismét a januári szintre emelkedett az új fertőzöttek száma

Az orosz operatív törzs vasárnapi adatai szerint az igazolt új fertőzöttek száma 25 ezer 142-vel 5 millió 610 ezer 941-re emelkedett. A legtöbb esetet ismét a fővárosban (7624), Moszkva megyében (2696) és Szentéterváron (1784) mutatták ki.

A napi növekmény országos szinten 0,45 százalék volt, az új esetek 13,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 404 ezer 115-re, a halálos áldozatoké 663-mal 137 ezer 825-re, a felépülteké pedig 15 ezer 484-gyel 5 millió 68 ezer 901-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 151,8 millió, az elmúlt napon pedig 584 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 902 ezer 357 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az RBK című gazdasági lap rámutatott: az operatív törzs adatai eltérnek az állami statisztikai szolgálatétól (Roszsztat), amely szerint 2020 áprilisától az idén májusig 270 ezren haltak meg. A különbséget az eltérő módszertannal magyarázzák: a Roszsztat statisztikája ugyanis számításba veszi azokat az eseteket, amikor a SARS-CoV-2 vírust már az elhalálozás után mutatják ki, valamint azokat is, amikor a halál más betegség következtében, de a Covid-19 megléte mellett áll be.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Izrael járvány koronavírus Oroszország delta variáns negyedik hullám
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés