Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 2. 12:14 Forrás: 444.hu

Újabb jogszabály a civilek ellen, megtiltotta a kormány a névtelen adományozást

Csütörtöktől hatályos az a kormányrendelet, amely megszűnteti a névtelen adományozás lehetősége Magyarországon a civil szervezetek részére.

Hirdetés

Innentől kezdve valamennyi egyesületeknek, alapítványoknak fel kell tüntetnie, hogy kitől és mennyi pénzt kaptak. Az adatokat minden évben a kormánynak kell elküldeni.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy mindenképpen neveket kell felmutatni, akkor is, ha cégtől vagy egyéb szervezettől érkezik a pénz. Ilyen esetekben azt kell jelölni, hogy ki áll az adományozó mögött, cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell feltüntetni.

Az Orbán-kormány már 2017-ben megpróbálta megregulázni a civil szervezeteket, elsősorban azokat, akik külföldről kapnak adományokat. Azt a törvényt az EU Bírósága jogellenesnek találta, és ezért parlamentnek idén vissza kellett vonnia. Helyette azt a törvényt hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék. Ez azonban nem volt elég, a tegnap megjelent rendelettel újra a civil szférán próbál fogást találni a kormány és ellehetetleníteni működésüket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adomány civil szervezet Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés