Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 1. 13:57 Forrás: Szeged Televízió

Angyal József: Nagyot akart ígérni a kormány, de az adóvisszatérítés ilyen formában megvalósíthatatlan

Hatalmas átverés Orván Viktor ígérete – miszerint ha elérjük az 5 és fél százalékos GDP-növekedést - akkor visszakapják a családok egy évi befizetett személyi jövedelemadójukat. Ez a véleménye Angyal József, adószakértőknek, aki Balogh Judittal beszélgetett a Témában.

Hirdetés

A szakember szerint egyértelműen látszik, hogy a kormány visszatáncol a családoknak járó személyi jövedelemadó visszatérítés ötletétől. Elmondta, ez azzal magyarázható, hogy a miniszterelnök által bejelentett javaslattal számos szakmai probléma van.

Nagyot akartak ígérni, de ez megvalósíthatatlan. Ez a javaslat adószakértőt nem látott, mert ez a kormány nem szereti a szakértőket.

Angyal József hosszan sorolta azokat a technikai akadályokat, amik miatt nem megvalósítható az adóvisszatérítés. Évközben ugyanis nem adót, hanem csak előleget fizetünk, amit az adóbevallásban korrigálni kell. Tehát ha a kormány a jövő év elején visszaadná az addig befizetett adóelőleget, azt májusban, adóbevalláskor vissza kellene fizetni.

A visszatérítés a családoknak járna, de az adóhatóság év közben nem tudja megállapítani, hogy valaki erre jogosult-e. Gondot jelentene az is, hogy a hivatal számon tartsa, hogyan osztoznak meg a visszatérítésen a házastársak, sőt az is, egyáltalán kit tekintenek családtagnak – a bejegyzett élettársi kapcsolat annak számít-e például. Ezeket az információkat ugyanis normális esetben a májusi adóbevallásban kell közölni.

Az év elején még nem állnak majd rendelkezésre azok az információk sem, amik alapján a szükséges számításokat el lehetne végezni. A visszatérítést a miniszterelnök 5,5 százalékos GDP növekedéshez kötötte, de az erre vonatkozó statisztika csak jövő február végén lesz majd megismerhető.

Angyal József szerint ha a miniszterelnök nyilatkozataiból indulunk ki, akkor ezt a pénzt májusban biztosan vissza kell fizetni.

Orbán Viktor ugyanis azt mondta, egyszeri juttatásról van szó, tehát nem fogják miatta módosítani az adótörvényeket és nem tekinthető pénzosztásnak. A szakértő szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek kellene végre megszólalnia, hogy ezeket a kérdéseket tisztázza – mindez azonban eddig nem történt meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adószakértő adóvisszatérítés Angyal József Balogh Judit Szeged Televízió személyi jövedelemadó Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés