Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 1. 12:22 Forrás: Szeged Televízió

Kovács Tamás: Sokkal nagyobb gazdasági kárt okozott Szegednek a kormány, mint maga a vírus

Kormányzati elvonások kereszttüzében kell túlélnie a legtöbb – főképp ellenzéki városnak. Ezek ugyanis nagyrész még meg sem kapták a sarcok – legalább részbeni – ellentételezését. Szeged most megválasztott gazdasági alpolgármesterével, Kovács Tamással beszélgetett Balogh Judit a Témában.

Hirdetés

Az új alpolgármester elmondta, körülbelül hétmilliárd forint veszteséget okozott a járvány, ennyi az önkormányzati cégek vírus miatt elmaradt bevétele. A kormány pedig a helyzetet kihasználva durva és diszkriminatív intézkedésekkel az ellenzéki településeket próbálta meg sarokba szorítani. Ezért mintegy 10 és fél milliárd forintot vettek el a várostól különböző jogcímeken.

Kovács Tamás szerint sokkal nagyobb gazdasági kárt okozott Szegednek a kormány mint maga a vírus.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy visszakap-e a város bármit abból, amit a járvány alatt elvontak, hiszen például az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatban is mélyen hallgat a kormány, nem tudni mi lesz jövőre. Azt pedig politikai zsarolásnak tartja, hogy a helyi Fidesz politikusai szerint Szeged azért nem kapja meg hamarabb a beígért kétmilliárd forintos kormányzati támogatást, mert ellenzéki vezetésű. De Kovács Balázs hangsúlyozta, ha meg is érkezik ez az összeg, még mindig nagyon távol leszünk annak a 17 milliárd forint veszteségnek a pótlásától, amit Szeged elszenvedett.

A kormányzat egyáltalán nem kívánja támogatni a városokat, nem vállal velük szolidaritást, nem ismeri el a járvány alatt nyújtott teljesítményüket, helyette próbálja őket elsorvasztani.

Szerinte ez egy Habony Árpád és Rogán Antal által kidolgozott stratégia, úgy akarják beállítani az önkormányzatokat, mintha alkalmatlanok lennének. Pedig a valódi probléma az, hogy olyan súlyos forráshiánnyal küzdenek, ami miatt nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat. 

Szeged szerencsés helyzetben van, mert stabil a város költségvetése és vannak tartalékai, így sokkal jobban tudja átvészelni ezt az időszakot, mint a például Budapest.

Ezért van arra lehetőség, hogy Szegeden minden szolgáltatás a korábbi színvonalon üzemeljen a továbbiakban is – de erre a helyzetre hosszú távú megoldást csak a 2022-es kormányváltás jelenthet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit elvonás gazdasági alpolgármester költségvetés kormányzati megszorítás Kovács Tamás Kovács Tamás Balázs önkormányzatiság Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés