Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. július 1. 08:51

Szeretettel köszöntjük az uniós vakcinaigazolást!

Az angol–magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető – olvasható a koronavírussal foglalkozó kormányoldalon. Előbbiben egyelőre nem vagyok biztos.

Hirdetés

Gondoltam, gyorsan lecserélem a meglévő igazolásomat, igazolványomat, ezért az EESZT mobilapplikációt az ügyfélkapumon keresztül megpróbáltam letölteni. Eddig jutottam:

Google Play áruház?

Egyelőre ennyi.

Akkor ezek szerint még van egy kis híja.

Le is lehet tölteni és ki is lehet nyomtatni. Ott ez helyzet:

Háromféle pdf-et lehet kinyomtatni, engem az oltási igazolvány érdekel
Tudja, hogy putyinista vagyok, ebben nincs semmi meglepő, persze, már a tudásban. Az oltási kalandjaim itt olvashatók: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész
A pdf simán lejött

Azaz meg lehet szerezni, lásd lent, de meg kell érte dolgozni.

További tudnivalók:

 • az igazolást papíralapon a kormányablakokban valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni.
 • A kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Ki jogosult EU Covid igazolásra?

Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján, az uniós Covid-igazolás három különféle módon igazolja a védettséget. Az igazolás annak állítható ki,

 1. aki megkapta az oltást – oltási igazolás
  Legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány érvényessége 1 év. Figyelem! A fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására. Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy az oltások esetében az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina megnevezésekkel! A tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt is, hogy a védetté minősítéshez, hány oltás szükséges és az oltás után hány napnak kell eltelnie és az oltottság alapján meddig igazolják a védettséget.
 2. aki igazoltan átesett a fertőzésen – felgyógyulási igazolás
  Az EU által megszabott feltételek szerint ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniósrendelet szerint elfogadható pozitív antigén gyorsteszttől számított 15 nap eltelt, és 180 nap még nem telt el. Az ilyen típusú igazolvány maximális érvényessége 180 nap, de a tagállamok ettől rövidebb időpontot is megállapíthatnak. Az igazolványt ebben az esetben legkorábban 11 nappal azután kell kiállítani, amikor az adott személyen első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigén gyorstesztet vagy negatív PCR tesztet.)
  Fontos megjegyezni, hogy gyógyultsági igazolványok kiállítása a Magyarországon kiállításra került védettségi igazolványoktól eltér. Így nem minden esetben lesz elegendő az átesettség ténye az uniós gyógyultsági igazolványoknál, mert ez utóbbi esetben a betegségen való átesettséget csak pozitív PCR teszttel lehet igazolni.
 3. aki negatív koronavírus teszttel rendelkezik – teszt igazolás
  Figyelem! A fogadó országok saját maguk határozhatják meg, hogy milyen érvényességű tesztre van szükség az adott országba történő belépéshez, ez lehet 24, 48, 72 órás stb. Magyarországra történő belépéshez 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges.

Mind a digitális, mind a nyomtatott változaton szerepel egy QR-kód az alapvető információkkal és egy digitális bélyegzővel, amely az igazolvány hitelességét szavatolja, így a papíron kiállított igazolások pecsét és aláírás nélküli érvényesek. Az okmányon lévő QR-kódot speciális, mobiltelefonra telepíthető leolvasó szoftverrel lehet leolvasni. A speciális leolvasó szoftver magyar verzióját a jelenleg is ingyenesen elérhető EESZT Covid Control App EU-kompatibilis verziója biztosítja.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány kínai vakcina koronavírus pandémia vakcinaigazolás védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés