Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 30. 20:43 Forrás: mti

Horvátországban új járványügyi intézkedések lépnek érvénybe

Új járványügyi intézkedések lépnek életbe július 1-jétől Horvátországban, az európai védettségi igazolással rendelkezők korlátozások nélkül vehetnek részt különböző rendezvényeken - közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerdán.

Hirdetés

Mindazonáltal továbbra is száz főben határozzák meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve harminc főben azokon a magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz.

A kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki.

Kinyithatnak ugyanakkor a diszkók és éjszakai bárok, de csak nyílt térben és védettségi igazolással fogadhatják a vendégeket.

Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben, amely egyes esetekben nyílt térben is kötelező, ilyenek a vásárok, gazdasági és turisztikai rendezvények, ahol értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak termékeket.

Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja a horvát közszolgálati televíziónak adott interjújában azt mondta: az alacsony átoltottság miatt nem kizárt, hogy szembe kell nézni egy újabb, negyedik hullámmal, amely a tavalyi évhez hasonlóan, már augusztus 15-én a turisztikai idény végét jelentheti. A delta variáns sokkal gyorsabban terjed, mint az alfa variáns, és egy-két hónapon belül meghatározóvá válhat Európában - hangsúlyozta.

Zágráb terve az volt, hogy június végéig legalább egy vakcinával beoltják a lakosság felét, az oltási kampány mégis megakadt, annak ellenére, hogy már mindenki számára elérhetővé vált a vakcina.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 488 707-en kaptak védőoltást, közülük 1 084 774-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Horvátország járvány koronavírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés