Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 30. 16:51

Hogyan kerültek Szegedre a most a múzeumnak ajándékozott Aba-Novák-festmények?

Képriport
Félmondatban szerepelt valamennyi, a témáról szóló tudósításban, hogy a már elhunyt szegedi akadémikus és műgyűjtő, Bartók Mihály tulajdonában lévő három, a napokban a Móra Ferenc Múzeumnak ajándékozott Aba-Novák festmény Gyuláról érkezett annak idején Szegedre.

Hirdetés

Kisebb nyomozásba kezdtünk, hogy megtudjuk, kitől vásárolhatta meg annak idején Bartók Mihály a képeket. Ki rejtőzik a „gyulai orvos” elnevezés mögött? A kérdés azért nem jogosulatlan, mert több neves műgyűjtő élt a múlt század hatvanas-nyolcvanas éveiben Gyulán.

Kiderült, hogy az elnevezés mögött dr. Sóki András rejtőzik, aki a fürdővárosban működő megyei kórház pszichiátere volt.

Gyula több évszázadon keresztül megyeszékhely volt, ezt a címét 1950-ben vesztette el, de olyan intézmények, amilyen éppen a megyei kórház vagy régebbi nevén a megyei bíróság, ma törvényszék továbbra is itt működik, és nem Békéscsabán.

Egy szenvedélyes gyulai gyűjtő

Fiatalkora óta szenvedélyes műgyűjtő volt Sóki. Országos viszonylatban is nagyon komoly mennyiségű és minőségű festménnyel és grafikával rendelkezett. Tudomásunk szerint viszonylag közeli ismeretséget ápolt Bartók Mihállyal. A szegedi kémikus pontosan ismerte Sóki doktor gyűjteményét, és az elmondások szerint ajánlatot tett több Aba-Novák-festmény megvásárlására.

A most Szeged városának ajándékozott három festményt, a Kettős akt (1921), Okarinás (1929 körül) és Borivók (1929 körül) a szegedi gyűjtő Sóki Andrásról vásárolta meg. A kontraktusra többen úgy emlékeznek, hogy a Bartók Mihály egyéb Aba-Novák képet szeretett volna vásárolni Gyuláról, de a tulajdonos több festménytől nem kívánt megválni.

A legnagyobb magántulajdonban lévő Aba-Novák-gyűjtemény

Mindennél érdekesebb azonban az a tény, hogy Sóki András gyulai gyűjteménye az egyik, ha nem a leggazdagabb magángyűjtemény volt Aba-Novák Vilmos alkotásaiból, amelyekből szám szerint negyvenhármat tartalmazott. A műkincsárak a Kádár-rendszer időszaka alatt egészen máshol álltak, mint állnak ma.

A különbséget nem csupán az infláció magyarázza – részben az is –, hanem a jövedelmi viszonyok, és az a tény, hogy akkoriban szűkkör foglalkozott képzőművészeti alkotások vásárlásával. A vevők viszonylagos hiánya is magyarázza, hogy nem szöktek az egekbe az árak.

Sóki felajánlotta a gyűjteményét Gyulának

A rendszerváltáskor már nyugdíjas Sóki időközben elköltözött Gyuláról, de ajánlatot tette az akkori városvezetésnek, hogy két lakásért cserében a teljes Aba-Novák-kollekcióját a Gyulára hagyja. Nem ismertek egyelőre azok a körülmények, amelyek miatt meghiúsult az adományázás, ám az tény, hogy nem lett belőle semmi.

Szétszóródtak az Aba-Novák festmények

Ahogyan gyulai forrásaink fogalmaznak: Sóki gyűjteménye szétszóródott. Egyelőre az sem tisztázott kérdés, hogy ebben a gyűjteményében más alkotótól is megtalálható volt annyi, vagy azt megközelítő alkotás, mint Aba-Novák Vilmostól.

Úgy tudjuk, a gyulai illetőségű gyűjtő hagyatékából több Aba-Novák-festmény megvásárolt a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria. Mellette az örökösök is értékesítettek több festményt, és aukciókon is felbukkantak az egykori gyulai gyűjtő tulajdonában lévő képek.

Nem kell nagy merészség annak kimondásához, hogy óriási lehetőséget szalasztott el Gyula városa, amikor nem bólintott rá Sóki András műgyűjtő ajánlatára. Ha ez megtörtént volna, ma bizonyára Aba-Novák Vilmos Múzeum állna a dél-alföldi fürdővárosban, és az Aba-Novák-kultusz egyik fontos hazai helyszíne volna Gyula.

A festő képeinek eszmei (és nem csak eszmei) értéke az elmúlt évtizedekben alaposan megnőtt. Ezt jelzi Fogas Ottónak, a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának az a becslése, ami szerint a hozzájuk került három Aba-Novák-festmény piaci értéke ma több százmillió forint. Bár léteznek olyan vélemények ennek kapcsán, amelyek túlzónak tartják ezt az értéket.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Aba-Novák Vilmos adomány festmény Móra Ferenc Múzeum
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés