Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 30. 11:50 Forrás: Szabad Európa

Szabad Európa: Komoly gond lehet a gyerekek után járó, jövő évi adóvisszatérítéssel 

A kormány választási csalija nem igazán úgy működik, ahogyan azt a miniszterelnök elgondolta. Egy szakártő szerint – a jelenlegi szabályok alapján – a visszatérített adót csak 3 hónapra tarthatják meg a családok, utána vissza kellene fizetni.

Hirdetés

Angyal József okleveles adószakértő szerint, mivel adóelőlegről van szó – a jelenlegi jogszabályok szerint – februárban nem adhatja vissza az állam. Pontosabban, ha visszaadja, májusban az érintetteknek vissza kell fizetniük.

 

A szakértő a Szabad Európának azt mondta: „A hatályos adótörvények és jogszabályok szerint kivitelezhetetlen a kormány azon szándéka, hogy az idén befizetett személyi jövedelemadót visszaadják a gyermeket nevelő dolgozóknak”.

Orbán Viktor június 9-én jelentette be, hogy ha 5,5 százalékos lesz a GDP-növekedés idén, akkor a gyereket nevelő szülők 2021-es személyi jövedelemadóját visszaadja az állam 2022-ben. A miniszterelnök februári visszatérítésről beszélt, ami nyilván nem véletlen, hiszen a választásokat várhatóan áprilisban tartják.

Csakhogy az adóbevallás határideje május 20-a, így a szakértő szerint az állam februárban hiába fizetik vissza az adóelőleget, azt vissza kell majd adni a választások után.

„Személyi jövedelemadó esetében év közben adóelőleget fizetünk az államnak. A pontos adómegállapítás csak a következő év májusában történik meg. Ennek az az értelme, hogy ne egyszerre kelljen az adót befizetni” – mondta a Szabad Európának Angyal József, hozzátéve, hogy

mivel a befizetett adóelőleggel el kell számolni a májusi adóbevallásban, azt májusban be is kell fizetni. Ezért Angyal József mindenkit arra kér, hogy ne költse el a visszakapott pénzt.

Angyal szerint, ha mindenképp ragaszkodna a kormány az adóvisszatérítéshez, akkor azt a 2020-as lezárt adóév után lehetne megtenni, mivel arról idén májusban elkészültek az adóbevallások.

Érdemes elolvasni a teljes cikket a Szabad Európa honlapján.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Orbán Viktor személyi jövedelemadó adószakértő Angyal József adóvisszatérítés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés