Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 30. 07:43 Forrás: Szeged Televízió

Pintér Tamás: A helyi Fidesz politikai bosszúja miatt veszít el évi 3 milliárd forintot Dunaújváros

Kirabolta a Fidesz-kormány Dunaújvárost – így fogalmazott annak kapcsán, a polgármester, hogy Göd után itt is meglépte a kormány, hogy elvette a település adóbevételének nagy részét azzal, hogy kiemelt gazdasági övezetet hozott létre Fejér megyében is. Korábban a Szeged közeli Algyő is veszélyben volt. A Téma vendége volt Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere.

Hirdetés

Az újonnan létrehozott gazdasági övezetben található Hankook gumigyár évente 3 milliárd forint iparűzési adót fizet Ráczalmásnak, de mivel a cég dunaújvárosi közműveket és utakat is igénybe vesz, ezen fele-fele arányban osztozott eddig a két település. A szintén elcsatolt iváncsai beruházásból hasonló összegű bevételt remélt az önkormányzat.

Így mintegy 3 milliárd forinttól esik most el Dunaújváros a különleges gazdasági övezet kialakítása miatt.

Több életbevágóan fontos fejlesztés fog ezért elmaradni a városban – csatornázási és ivóvíztisztítás beruházások, úthálózati fejlesztések nem tudnak megvalósulni a kormány döntése miatt. Pintér Tamás szerint egyértelműen a helyi fideszesek politikai bosszújáról van szó, az övezet kialakításának ötlete is tőlük származik.

A Dunaújvárostól elvont iparűzési adót ezentúl a megyei önkormányzat fogja szétosztani, de a város a törvény szerint egyáltalán nem részesülhet belőle.

Szemben a különleges gazdasági övezet kialakításával, ami komoly károkat okoz a településnek, a polgármester pozitív fejleményként értékeli, hogy a megjelentek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. emberei a Dunaferrnél. Az állami felszámoló cég munkatársai ugyanis azért érkeztek, hogy felügyeljék a kifizetéseket a vállalatnál. Pintér Tamás szerint ez segíteni fog a vasmű helyzetén és egy kiemelt stratégiai partnerség kezdete is lehet.

Pintér Tamással a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Dunaferr Dunaújváros költségvetés különleges gazdasági övezet Pintér Tamás Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés