Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 29. 17:30

Vészjósló pénzügyi év elé néznek jövőre az önkormányzatok

A kormány láthatóan semmit nem akar változtatni az alapvetően az ellenzéki vezetésű városok önkormányzatai ellen folytatott pénzügyi megszorításain – ez derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének keddi budaörsi elnökségi ülésen.

Hirdetés

Szegednek azért is fontos a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), mert ez az egyik legnagyobb önkormányzati érdekvédelmi szervezet, amelynek egyik regionálisan és országosan egyszerre fontos szereplője a város.

A kedden Budaörsön megtartott elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere a jövő év kapcsán elmondta, hogy az önkormányzatok ellen dolgozik a felpörgő pénzromlás, az infláció, valamint az a tény, hogy a helyiiparűzési-adóelvonások mértékén nem akar változtatni a kormány. Közismert, hogy az önkormányzatoknak az ebből származó bevétele az egyetlen olyan saját forrás, amely a helyi fejlesztések finanszírozására szolgál. Egyebek mellett az uniós beruházásokhoz szükséges önerőt is ebből a bevételből teljesítik.

Az adó megvonásáról az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal adtunk hír, megírva, hogy ezzel milliárdos lyukat ütött a kormány Szeged költségvetésén.

– A világjárvány utáni gazdasági helyzet egyik legkellemetlenebb velejárója az építőanyagárak robbanásszerű emelkedése. Az önkormányzatok beruháznak, felújítanak, így az ez egész világban tapasztalható áremelkedés nagyon kedvezőtlenül érinti a helyhatóságokat – jelentette ki Gémesi György.

A MÖSZ-elnöksége tárgyalt a jobb pénzügyi helyzetben lévő hazai önkormányzatokra kirótt szolidaritási adóról. Ennek kapcsán Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere elmondta: városától ilyen címen 3 milliárd 100 millió forintot vont el évente a kormány. Más címen egymilliárdot kap vissza az önkormányzat, de pénzügyi egyenleg ebben az esetben mínusz 2 millird 100 millió forint.

Budaörs városvezetője jelezte, hogy ezt az elvonást még saját rendelkezései alapján is törvénytelenül teszi a kormány. A helyi sajtó témájára áttérve jelezte: Budaörsön hosszú ideje nincs önkormányzati média, de hosszú hónapok óta néma a helyi rádió, amelynek frekvenciáját visszavonta a kizárólag kormánypárti delegáltakból álló Médiahatóság, noha hírszolgáltatását közmegelégedésre végezte és hónapok óta nem döntenek a helyi frekvencia odaítéléséről.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje éles kritikát fogalmazott azzal a kormányzati döntéssel szemben, amely az ellenzéki vezetés alatt álló Dunaújvárost sújtja. Különleges gazdasági övezetet kíván létesíteni itt a kormány, miközben a város másfélmilliárd forintos szolidaritási adót fizet be a központi költségvetésbe.

– Ezt a jogintézményt, a különleges gazdasági övezetet, eddig csak ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal szembe alkalmazzák – emlékeztetett a főpolgármester, utalva arra, hogy korábban Gödön alkalmazták, amikor az ottani Samsung gyár bővítése került napirendre.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budaörs Gémesi György Karácsony Gergely Magyar Önkormányzatok Szövetsége Wittinghoff Tamás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés