Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 29. 12:33

Mozgó fogászati rendelőt kapott a fogklinika a Gyógyító Angyaloktól

Magyarországon elsőként Szegeden vált lehetővé, hogy szinte valamennyi fogászati beavatkozást elvégezhessenek olyan beteg, ágyhoz és kórteremhez kötött gyerekeknél, akik esetében ez eddig megoldhatatlan volt.

Hirdetés

Univerzális fogászati eszközt, hivatalosan néven mobil fogászati kezelőegységet adományozott a Gyógyító Angyal Alapítványa az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának.

Az ötmillió forint értékű, svájci gyártmányú eszköz nem más, mint egy mozgó fogászati rendelő, és ennek azért kiemelkedően nagy a jelentősége, mert a beteg, és kórteremhez kötött gyerekek esetében némi leegyszerűsítéssel élve fogfájás esetén a foghúzáson kívül nem tudtak másfajta beavatkozás elvégezni.

Az új fogászati „rendelő” egy nagyobbacska bőrönd méretű. Minden gond nélkül bevihető és működtető a kórházakban és a kórtermekben – mondta Ónodi János, az alapítvány vezetője a műszer átadására alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen részt vett Rovó László, az egyetem rektora és Fendler Judit kancellár is.

(fotók: SZTE NKI/Sahin-Tóth István)

Ónodi János és Papp Andrea, az alapítvány projekt koordinátora elmondták, nyolc éve segítik Szegedi Tudományegyetemet, az együttműködés középpontjában a gyermekgyógyászat valamint az azt segítő eszközök beszerzése áll.

A világszínvonalat képviselő svájci gyártmányú mobil fogászati kezelőegység beszerzését több civil felajánlás tette lehetővé. Az új eszköz sokoldalúságát bizonyítja, hogy a gyerekek a berendezés segítségével teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

Az átadó ünnepségen az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Baráth Zoltán Lajos úgy fogalmazott: országos szempontból is kiemelkedő a fogyatékkal élő betegek, köztük gyerekek ellátása, amit 1999 óta végeznek az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gyógyító Angyal Alapítvány Szegedi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinika Baráth Zoltán Lajos Fendler Judit Ónodi János Papp Andrea Rovó László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés