Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 29. 12:17 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Szegezdi Róbert A nyomorultakról

A Somogyi-könyvtár könyvajánló rovatában Szegezdi Róbert, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Victor Hugo A nyomorultak című regényét ajánlja.

Hirdetés

„Három bátyám van, mindhárman körülbelül tíz évvel idősebbek nálam, így már szinte kész könyvtár várt engem. Emlékeim szerint a Timur és csapata, illetve A Pál utcai fiúk voltak az első »nagy utazásaim«.

Victor Hugo A nyomorultak című regénye a kedvencem. Többször olvasós. Mindig más szemszögből vezet. Mikor kiskamaszként először kezembe vettem, krimiszerűen figyeltem Jean Valjeant, a főhőst. Vártam az újabb bűnbeeséseit. Nem bíztam benne... Pedig a hősökben bízni kell!”

* * *

A tizenkilencedik századi Franciaországban játszódó történet az összetört álmokról, a viszonzatlan szerelemről, a szenvedélyről, az áldozatról és a megváltásról szól – az emberi lélek időtlen testamentuma, amelyben örökre összekapcsolódik Jean Valjean, az egykori elítélt és a könyörtelen Javert felügyelő sorsa. A két férfi emberöltőn átívelő küzdelme a történet mozgatórugója.

A regény története a francia forradalom után, 1815-ben kezdődik, és a XIX. század derekáig követi nyomon Jean Valjean sorsát a kilátástalan nyomortól a fegyenctelep poklán és a szabad élet nehéz stációin át a halálig. A kálváriához és feltámadáshoz hasonlítható életút nagy mélységből indul, amelyből Jean Valjean nem tudna kiemelkedni az első, nemes céllal elkövetett bűne után, ha nem találkozna a megváltó jósággal. Motivációja a lopás elkövetésére az éhség, bár ő nem saját maga akar jóllakni, a kenyeret azért emeli el, hogy nővére éhező gyermekeinek ennivalót szerezzen.

A híres irodalmi alkotást már megjelenése évében lefordították olasz, görög és portugál nyelvre. A párizsi kiadás hétezer példánya rövid idő alatt elfogyott.

A nyomorultakat többtucatszor filmesítették meg, és ebből jó néhányszor igazi világsztárok játszották a főbb szerepeket.

A regényből 1957-ben képregény is készült Korcsmáros Pál rajzaival.

Victor Hugo már diákként minden energiáját az írásnak szentelte, tizenöt éves korában a Francia Akadémia kitüntette egy verses darabját. Összesen kilenc regényt írt. Élete során több mint 4000 rajzot készített. Nevét számos európai országban, hazánkban is utca őrzi, regényeit újra meg újra kiadják.

Victor Hugo 1885. május 22-én hunyt el. Holttestét a Diadalív alatt ravatalozták fel, majd – végakaratához híven – a szegények halottaskocsiján szállították a Panthéonba, hatalmas tömeg kíséretében.

Nemes Nagy Ágnes szavait idézve:

„Elejétől végig a királyi hercegek születésétől a párizsi kommünig mindent megélt és megírt, végignyúlt a századon, mint egy folyton gyűrődő, alakuló hegylánc.”

Victor Hugo A nyomorultak című regénye a Somogyi-könyvtárból kölcsönözhető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv könyvajánló Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör Szegezdi Róbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés