Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A gondozottak kéréseit is teljesítik a kistérség új főzőkonyháján: pacal helyett inkább pároltzöldséget ajánlanak
Szegeden 2021. június 28. 16:47

A gondozottak kéréseit is teljesítik a kistérség új főzőkonyháján: pacal helyett inkább pároltzöldséget ajánlanak

Kívánságládába dobhatják be a kéréseiket a Kálvária sugárúti idősek otthonának lakói, milyen ételeket szeretnének megfőzetni a szegedi kistérség megújult a főzőkonyhájában. A többség hagyományos magyaros ételeket kérne, ezek a fogások viszont nem éppen az egészségügyi előírások kedvencei.

Hirdetés

Az év elején fejeződött be a szegedi kistérség egyik kiemelt fejlesztése, a Kálvária sugárúti idősek otthonában található főzőkonyha korszerűsítése.

A 250 millió forintos beruházás során nemcsak megújult, de ki is bővült a főzőkonyha, kapacitását pedig 650-ről ezer adagra növelték.

A konyhabelsőben válaszfalakat helyeztek át, új vakolatot kaptak a falak, megújultak a burkolatok és kifestették a száz négyzetméterrel megnövelt konyhát.

A kor és a konyha működési szabályainak megfelelően teljes elektromos, gépészeti és szellőzéstechnikai felújítás is történt. Az új létesítmény megnövekedett kapacitását többszöri próbafőzés után nem régiben fokozatosan állították üzembe.

A modern technológiai előírások szerint kialakított konyhán a gondozattak egyéni kívánságait is igyekeznek teljesíteni.

– Van egy kívánságládánk, oda bárki bedobhatja, milyen ételt szeretne megfőzetni – mondta Berki Viola élelmezésvezető. – A legtöbben a hagyományos magyaros ételeket, például a pörkölteket keresik, de többen kértek már töltött káposztát, paprikás krumplit és pacalt is.  Minket viszont kötnek az élelmezési előírások és egy változatossági mutatónak is meg kell felelnünk.

Naponta több mint húsz féle kímélő menüt főznek

Az egyelőre fele kapacitással működő konyhán huszonketten napi ötször ötszáz adag ételt készítenek az idős otthonok bentlakó gondozottainak.  

A szakácsok mellett saját dietetikusa is van a konyhának, hiszen az itt élő idős emberek közül sokan szorulnak diétás étkezésre, ezért több mint húsz féle kímélő ételt készítenek naponta.

– Külön főzünk például a cukorbetegeknek, a laktózérzékenyeknek és azoknak, akiknek fűszerszegényen kell étkezniük. Egyedül a gluténmentes ételeket rendeljük meg külső cégtől.

Az étlapot egy hónapra előre, „tudományos” alapossággal készítik el. Egy számítógépes program segít abban, hogy minden előírásnak megfeleljen az étrend.

Ez figyelmeztet például akkor, ha egy étel az előírtnál többször fordul elő, de listát is készít a hozzávalókról, megadja mennyi krumplit, húst, lisztet, zöldséget kell szerezni és hozzáadni az ételekhez, csak a fűszerezést bízza a szakácsokra.

– Tojásételt például heti egy alkalommal készíthetünk, de gyümölcsnek és zöldségnek minden nap kell az asztalra kerülni. Egy hónap alatt harminc féle levest kell főznünk, mert az nem ismétlődhet ilyen rövid időn belül.

Az élelmezésvezetőtől megtudtuk, a hagyományos ételekhez szokott idős gondozottakkal nem volt könnyű elfogadtatni a például az egészségesnek számító párolt zöldségeket, de mára ez is sikerült, sokan megkedvelték ezt az ételt.

Fiatalkorukban is örültek volna ilyen változatos ételeknek

– Nem vagyok válogatós, a legmesszebbmenőkig elégedett vagyok az itteni koszttal, amióta a felújítás után újból helyben főznek, sokkal ízletesebbek, jobbak az ételek – mondta az egyik gondozott, Czuth Andrásné.

Várkonyi Ödönné még csak tíz hónapja a Kálvária sugárúti idős otthon lakója, de máris úgy érzi, bárcsak fiatalkorában is ilyen bőséges és jó kosztot kaphatott volna, mint itt.

– Nincs kedvencem, nem válogatok, mindent nagyon ízletesen készítenek el. Naponta kapunk gyümölcsöt tízóraira, uzsonnára pedig valamilyen joghurtot és kekszet is. Madártej is volt már. Ötven-hatvan évvel ezelőtt, fiatalkoromban sem volt ilyen jó dolgom.

A 250 millió forintos beruházással korszerűsített és bővített konyhán egyelőre napi ötszáz adag készül az Acél utcai és Kálvária sugárúti idősek otthonában élőknek. Teljes kapacitásra akkor kapcsol majd a konyha, ha átadják a kistérség mind a hat megújult idős klubját. Azután újabb ötszáz adaggal többet főznek majd naponta.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősek otthona Kálvária sugárút Szegedi Kistérségi Többcélú Társulás bővítés diéta étkezés felújítás főzőkonyha rekonstrukció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés