Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szegeden ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes
Művház 2021. június 28. 11:30

Szegeden ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes

Hosszú szünet után idén nyáron visszatér a néptánc a Szegedi Szabadtéri Játékokra: a Magyar Állami Népi Együttes július 23-án a Dóm téren ünnepli fennállásnak hetvenedik évfordulóját. A Tánc-ünnep című nagyszabású gálaműsor feleleveníti az együttes hetven éves történetének legfontosabb pillanatait.

Hirdetés

A Magyar Állami Népi Együttes megszervezésére Rábai Miklós, az együttes alapítója 1950-ben kapott megbízást. A következő évben, április 3-án pedig már – a Mojszejev Együttessel közös műsorban – a táncosok fel is léptek az Operaházban, május 14-én pedig a későbbi Erkel Színházban megtartották első önálló bemutatójukat is.

A társulat az elmúlt évtizedek során az ország legrangosabb néptáncegyüttesévé vált, a világon a legtöbbet utazó társulatok közé került.

Hét évtizedes fennállása alatt négy világrész ötven országának színpadain léptek fel, több mint ötmillió néző előtt.

A jubileumi évadot a 70 év színei című ünnepi előadásukkal nyitották, amelyen nagy formátumú alkotóiknak művészetét idézték meg a Hagyományok Háza színpadán.

Ezt követi majd a Tánc-Ünnep című nagyszabású gálaműsor július 23-án a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri óriási, közel ezer négyzetméteres impozáns színpadán.

A korokon átívelő összművészeti előadás az ötvenes évektől napjainkig mutatja be az együttes művészetét.

Az erre az alkalomra készült gálaműsorban fellép mások mellett Lajkó Félix, a Szent Efrém Férfikar, Ferenczi György és az 1ső pesti rackák, Brassói-Jőrös Andrea és Staszny Zsófia operaénekesek, valamint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

A jubiláló együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum is megjelent, benne Váradi Levente fotóművész képei láthatók.

A Végtelen motívum című kötet a Magyar Állami Népi Együttes előadásait és a kulisszák mögötti életét örökíti meg, gazdag képanyaggal a 2019–20-as évekből.

Nyáron a szegedi Dóm téren kívül több helyszínen is lehet majd találkozni a Magyar Állami Népi Együttes produkcióival, többek között a tavaly húszéves, Naplegenda című előadással Tokajban.

Az őszi programok között szerepel az együttes új bemutatója Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz címmel. A Tamási Áron eredeti műve nyomán készült műben az autentikus folklór a kortárs színházi játékstílussal keveredik és alkot egységet.

A hazai fellépések mellett a határon túl és Európa-szerte is turnézik az együttes.

Augusztus végén a szerbiai Zentán, szeptember közepén Erdélyben lépnek fel több helyszínen, októberben Liszt-mozaikok című előadásukkal vendégszerepelnek Londonban, ahol a Magyar Állami Népi Együttes zenekara a Royal Philharmonic Orchestrával lép színpadra.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dóm tér néptánc Szegedi Szabadtéri Játékok gálaest Magyar Állami Népi Együttes előadás program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés