Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 27. 18:45

Csongrád-Csanád megyében 20 ezer fővel leszünk kevesebben 2050-re

Elemzést tett közzé az Eurostat az unió demográfiai trendjeiről. Többek között Magyarország esetében is kedvezőtlen eredményekre jutottak – egyre kevesebben vagyunk.

Hirdetés

Európa lakossága tovább öregszik a következő három évtizedben, 2050-re a medián életkor 4 évvel 49,1 évre növekszik majd az Eurostat adatai alapján. Népességfogyás szempontjából Magyarország a középmezőnybe tartozik: A vidéki területeken 14 százalékkal csökkenhet hazánk lakossága. A városokban közel 2, a köztes területeken 3,5 százalékkal zsugorodhat a népesség – foglalta össze az eredményeket a növekedés.hu.

Így összességében a magyarság egytizede tűnhet el harminc év alatt.

Az uniós országok közül a balti államokban fogy a leggyorsabban a népesség, Málta, Írország, Svédország és Norvégia lakossága azonban dinamikusan növekedni fog a következő időszakban. Ez a növekedés azonban csak néhány régióban fakad a termékenység növekedéséből, jellemzően inkább a bevándorlásnak tudható be.

Mint mindenhol, hazánkban is érvényesül az a trend, hogy leginkább a vidéki területek néptelenednek el, a városokban a csökkenés mérsékeltebb. Az elemzés megyére bontva vizsgálja meg a magyarországi helyzetet: szinte mindenhol a népességszám csökkenése várható, kivéve Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben.

Az előrejelzések szerint Csongrád-Csanád megyében 21 463 fővel élünk majd kevesebben – ez körülbelül Makó lakosságának felel meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió eurostat népesség népességfogyás öregedés statisztika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés